el cargol

Magazín del Penedès

Món Casteller

Comença a Moja el canvi a leds de tot l’enllumenat públic d’Olèrdola

La setmana passada començaven  els treballs de substitució de totes  les llumeneres instal·lades en l’enllumenat públic municipal del poble de Moja. Durant quatre setmanes, es preveu completar la substitució de totes les 525 llumeneres que hi ha al poble, amb el propòsit de canviar-les per noves que incorporen  la tecnologia led.  L’actuació a Moja es realitza aprofitant una subvenció de 130.000 euros provinent de la Diputació de Barcelona. Amb el canvi, es calcula que es podrà assolir un estalvi del consum elèctric superior al 50%. Ara la factura de la llum que paga l’Ajuntament pel consum de l’enllumenat públic és de prop de 130.000 euros anuals. Quan la substitució es completi a tot el municipi s’estima que la despesa passarà a ser de 50.0000 euros.

A Olèrdola, la xarxa d’enllumenat públic municipal la formen 1.900 punts de llum. Després de realitzar-se el canvi a leds de les llumeners de Moja, a la resta del municipi el canvi estarà vinculat al nou contracte de manteniment de l’enllumenat que es tramitarà l’any 2018 i que inclourà aquesta inversió de posar les llumeneres leds. Per a procedir a aquesta substitució el pressupost aprovat de l’Ajuntament d’Olèrdola per a l’any que ve inclou una partida de 250.000 per a inversions en enllumenat.

 Amb leds, a més d’obtenir un estalvi considerable, també s’aconsegueix un color més càlid i uniforme de la llum en l’espai públic del municipi si es compara amb l’actual “color carbassenc “de les llumeneres de vapor de sodi.

Més enllà  de l’estalvi en  consum i de l’increment en qualitat , un altre factor que fa encara més eficient el canvi és la reducció considerable de despeses de manteniment. Una làmpada de vapor de sodi té una vida útil de 12.000 hores, mentre que en les de leds és de  50.000 hores. Si tenim en compte que cada any hi ha prop de 4.300 hores d’ús de les lluminàries,  la vida útil del punt de llum amb leds equival a 12 anys. A més, la garantia contractada amb l’empresa instal·ladora ara a Moja inclou aquest límit de 12 anys.

El canvi a llumeneres led es farà al tot el municipi , a excepció de Can Trabal. En aquesta urbanització la instal·lació no està recepcionada  per l’Ajuntament d’Olèrdola. Però després de detectar importants deficiències,  es passaran a fer canvis de cablejat  i de llumeneres per resoldre els riscos de seguretat detectats.

0
0
0
s2smodern

Sebastià Bennasar guanya el 4t Celler de Lletres amb 'Terra Aspriva'.
Sebastià Bennasar guanya el 4t Celler de Lletres amb 'Terra Aspriva'.

    Sebastià Bennasar va rebre dimecres 3 d'octubre el 4t Premi de Novel·la Celler de Lletres al Centre Cultural de Sant Sadurní d'Anoia, durant la inauguració del Cicle Biblioteques amb [ ... ]

Llegir més
El doctor Bonaventura Clotet presenta el nou vi blanc solidari de Casa Ametller
El doctor Bonaventura Clotet presenta el nou vi blanc solidari de Casa Ametller

El doctor Bonaventura Clotet, una de les principals autoritats en la investigació i la lluita contra la Sida, va presentar dijous passat el nou vi  blanc SiVida de Casa Ametller, elaborat a la fin [ ... ]

Llegir més
La regidora de Turisme de Subirats, alcaldessa accidental fins el 22 d'octubre
La regidora de Turisme de Subirats, alcaldessa accidental fins el 22 d'octubre

La regidora de Turisme, Benestar Social, Participació Ciutadana i Gent Gran de l'Ajuntament de Subirats, Àngels Pinyol, va ser nomenada alcaldessa accidental el passat divendres. L’alcalde Pere  [ ... ]

Llegir més

El Cargol 1010

Penedès Guia

Cellers de la DO Penedès

El Santoral de la setmana

Dijous dia 18
Lluc, Just, Trifònia

Divendres dia 19
Pau de la Creu, Laura

Dissabte dia 20
Andreu, Artemi, Irene

Diumenge dia 21
Úrsula, Caius, Celina

Dilluns dia 22
Marc, Nunila, Alòdia

Dimarts dia 23
Servand, Germà, Oda

Dimecres dia 24
Antoni-Maria Claret