el cargol

Magazín del Penedès

Entrevistes

ENTREVISTA a Fran Martín: “El Crack és una eina més que tenim a la Policia Local per localitzar drogues”

La Policia Local de Vilafranca ha incorporat recentment un nou agent: el Crack, un gos policia que han ensinistrat per detectar drogues. Es tracta d’un Pastor alemany de cinc anys. El seu guia i entrenador, el caporal Fran Martín, ens explica tots els detalls d’aquest primer membre de la unitat canina vilafranquina.

Com va sorgir la idea de tenir un gos policia especialitzat en detectar estupefaents?

El nostre cap va veure a Girona diferents unitats de Policia Local que tenien gossos per trobar droga i em va proposar fer el  mateix aquí. Jo li vaig dir que coneixia un gos que tindria un cost zero i que ja estava mig preparat, només se l'havia acabar de formar i podriem tirar endavant la idea, i així va ser.

Mig preparat?

Quan era petit ja el vaig començar a entrenar en una altra unitat que aleshores va desaparèixer  perquè el projecte es va aturar. Només se l’havia acabar d’ensenyar.

Aquest gos el tenen a una masia de la Bleda que és del president de l’ONG Global Humanitària, el patrocinador de la unitat canina de rescat de persones que tenim al Penedès i el Garraf  des de fa cinc anys  per poder fer sortides internacionals. 

A on s’entrena?

A tot arreu, per tot el poble. Potser estàs voltant per Vilafranca i ell va treballant, però si no troba un premi, al final quedaria frustrat.  Per això, cada hora o així li posem quelcom perquè el trobi i el premies. L'altre dia vam fer un entrenament a la plaça de la Vila i mentre donava tombs per trobar el que un company li havia amagat, va trobar un altre tros de haixix al mig de la plaça que li havia caigut a algú.

Com és l’entrenament?

Normalment posem cinc o sis torretes boca avall i allà amagues tant el premi com la joguina i ell ha de posar el nas on està la joguina. Ell ha d'entrendre que ha de marcar-ho i seure. 

Si seu indica que ha detectat drogues?

Normalment els gossos de drogues s'estan fent en passiu. Abans el que es feia és que, quan trobaven droga, rascaven al lloc, però ara si fas un cotxe i comença a rascar, malament.  Ara no perquè podem tenir problemes.

Els gossos que es dediquen a aquesta tasca han de ser d'una raça concreta?

No, jo hauria agafat un cocker. Un company de la Policia Local de Sabadell, que és amb el que nosaltres entrenem, té un cocker espectacular. Nosaltres registrem vehicles per dins també i posar un gos gran com aquest a dins d'un cotxe és més complicat.

Identifica tot tipus de drogues?

Està preparat per trobar maria i haixix, que és el que més tenim a Vilafranca. Encara no hem entrat en altres drogues. Després li ensenyarem a identificar altres olors.  Tot i que pot trobar el que vulguis, el gos està preparat per al dia a dia del municipi. En principi la idea no era treballar-lo per a grans intervencions, sinó per al menudeig, pel que pugui trobar a les places, per fer prevenció, etc.

Hi ha persones que pensen que aquests gossos es dopen per trobar drogues. Això és cert o una llegenda urbana?

És totalment fals. El que té el gos és un nas deu vegades més potent que el nostre, oloren una cosa i els has de fer entendre és que si jo oloro allò tinc premi. Per això s’utilitza una joguina, la que li agradi més, amb la qual el gos ha d'identificar l'olor que ha de buscar. En el seu cas és un xurro perquè és el més pràctic en ser més fàcil d'agafar però pot ser una pilota, un plàstic, una tovallola, etc. 

El Crack només té un guia?

Sí, hi ha gossos que es poden portar amb diversos guies, però l'afinitat que tens amb un en concret no  és la mateixa. Un guia que el tracti cada dia  el coneix millor i sap com reaccionarà, el que és sempre un avantatge i pot ajudar en moltes situacions.

A tu també t'han hagut de formar com a entrenador?

Sí, el primer gos que vaig tenir era un labrador, que és el que tinc a casa. Amb ell vaig començar a saber com entrenar-lo.  Però principalment n’hem après amb la pràctica i altres policies locals de Sabadell que també tenen gossos d’aquest tipus. Aprens dels errors i ell també ho fa.

Com respon la gent davant de la presència del gos?

A la majoria de la gent li agrada perquè és molt noble, però hi ha algunes persones que marxen quan el veuen.  De moment el que estem fent és presència, que es vegi per diferents indrets de la Vila.

Ja ha començat a treballar en alguna operació?

Ha començat a treballar fa poques setmanes, així que de moment, n’ha fet poques.  En vam fer una a un local de jocs de Vilafranca per veure si tota la documentació estava en regla i també vam aprofitar perquè el gos passés a olorar tots els presents, per si duien drogues a sobre. El Crack va bé també per a l'alerta gihadista ja que les persones més radicals no volen apropar-se a gossos, no els poden tocar. Quan nosaltres intervenim amb el gos, ja marquen la distància, molt més que altres musulmans que no ho estan.

Per què no volen apropar-se als gossos?

Perquè la seva religió no els ho permet, i això és un símptoma clar de radicalització. Aleshores a aquestes persones les marquem, les apartem, i els Mossos les investiga. 

És més fàcil fer els registres de drogues amb ell?

Sí, el gos és únicament una eina més de la Policia Local per trobar drogues, més còmoda i pràctica. És menys violent per a les persones i per a nosaltres perquè no els hem de registrar. Només cal que es quedin quiets i no els hem de tocar si  no duen res. Si el gos els marca, aleshores sí que mirem què duen i els denunciem.

La vostra idea és tenir més gossos com ell?

Si això funciona la idea seria que sí, perquè aquest gos té una vida útil relativa i s'hauria de renovar.  Ara es tracta d’una prova pilot que estem fent d'un any i que s’ha de valorar.  La idea és anar a les places i a altres llocs de la vila, fer intervencions concretes a locals, fer explicacions sobre les drogues a les escoles, etc. Hem de tenir en compte que al municipi som els policies que som i potser hi ha altres necessitats a les quals l’Ajuntament dóna prioritat. Si ho fos, potser en posaria dos o tres.  Les coses habituals no les pots deixar de fer per dedicar-les a aquest servei.

 

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

0
0
0
s2smodern

Masacre, amb Alberto San Juan i Marta Calvó, repassarà la història del capitalisme espanyol al Teatr...
Masacre, amb Alberto San Juan i Marta Calvó, repassarà la història del capitalisme espanyol al Teatre Cal Bolet de Vilafranca

Aquest diumenge 19 de novembre, a les 7 de la tarda, al Teatre Cal Bolet de Vilafranca es representarà Masacre. Una obra escrita i dirigida per Alberto San Juan i interpretada per Marta Calvó i Al [ ... ]

Llegir més
L’Ajuntament de Vilafranca contractarà a joves del Programa de Garantia Juvenil

L’Ajuntament de Vilafranca contractarà aquest novembre joves del Programa de Garantia Juvenil a Catalunya, en règim temporal i amb contracte laboral en pràctiques. Aquestes contractacions respone [ ... ]

Llegir més
Es posa en marxa un aparcament tancat per a bicicletes a l’estació de tren
Es posa en marxa un aparcament tancat per a bicicletes a l’estació de tren

A partir d'avui ja es podrà utilitzar el nou aparcament tancat de bicicletes o bicibox que darrerament s’ha instal·lat al passeig del Camp dels Rolls, tocant a l’estació de tren. Aquest bicib [ ... ]

Llegir més
Vilafranca del Penedès fa prevenció del tabaquisme entre els joves
Vilafranca del Penedès fa prevenció del tabaquisme entre els joves

L'exposició itinerant de la Diputació de Barcelona "El tabac al descobert" s’ha instal·lat avui a l’escola Sant Josep de Vilafranca del Penedès, on romandrà fins el 23 de novembre. La most [ ... ]

Llegir més
La Fundació Pro-Penedès rep 21.000 euros de l'Obra Social “la Caixa” per al Servei Pro-Domicili i pe...
La Fundació Pro-Penedès rep 21.000 euros de l'Obra Social “la Caixa” per al Servei Pro-Domicili i per al TAS

La Fundació Pro-Penedès ha dut a terme l’acte de signatura de les col·laboracions de 21.000 euros que atorga l’Obra Social “la Caixa”. Aniran destinades al Servei Pro-Domicili i al projec [ ... ]

Llegir més
Caos al carrer Amàlia Soler de Vilafranca per un foc declarat a una cuina
Caos al carrer Amàlia Soler de Vilafranca per un foc declarat a una cuina

Cinc dotacions dels Bombers de la Generalitat han treballat aquesta tarda en l’extinció d’un foc declarat a una cuina d’un quart pis d’un edifici del número 171 del carrer Amàlia Soler de [ ... ]

Llegir més

El Cargol 962

Penedès Guia

Cellers de la DO Penedès

El Santoral de la setmana

Dimecres dia 16
Margarida d’Escòcia, Edmon, Gertrudis

Dijous dia 17
Gregori, Victorià, Iscle

Divendres dia 18
Aureli, Romà

Dilluns dia 19
Crispí, Faust, Abdies

Dimarts dia 20
Octavi, Benigne, Silva

Dimecres dia 21
Gelasi, Honori, Esteve

Dijous dia 22
Cecília, Filemó, Àpia

El santoral de l'any>