el cargol

Magazín del Penedès

Economia

La directora general de la Inspecció del Treball de la Generalitat, protagonista del Fòrum Fegp, defensa la flexibilitat laboral i uns horaris "més raonables"

La directora general de la Inspecció del Treball de la Generalitat de Catalunya, Maria Luz Bataller, ha protagonitzat el Fòrum Gran Penedès que ha tingut lloc aquest matí al Centre Àgora de Vilafranca, en el decurs del qual ha fet una exhaustiva explicació de la tasca desenvolupada pel departament durant el 2016.

Segons ha explicat, l’any passat es van obrir 51.000 expedients, un 3,4% més respecte el 2015, el 52% dels quals procedents d’activitat planificada, un 45% a demanda externa, la majoria per part dels treballadors, i un 2,3% a iniciativa pròpia. D’aquests expedients, la meitat van acabar en ordres de serveis i 10.200 en infraccions a empreses. Per aquest motiu, la directora general insistia en què “la Inspecció de Treball fa més feina preventiva, d'esmenar deficiències, que coercitiva”.

Durant el debat amb els assistents, la majoria personal de Recursos Humans de diferents empreses, la directora general ha explicat que, segons el seu parer, cal fer canvis en el marc legislatiu actual en tres aspectes. El primer és el temps de la jornada laboral que “s’ha de clarificar i, per això, cal una nova reforma laboral”. Pel que fa a la negociació col·lectiva, apuntava que s’ha fet una reforma important en la potenció del conveni d’empresa, però que un dels principals problemes eren les subcontractacions: “per la via de la subcontractació estem perdent tota l’essència de les empreses, perquè  tenim treballadors que no arriben a final de mes i han de treballar en dues feines”. El tercer aspecte que creu que cal canviar és la regulació de les cooperatives, perquè "algunes el que fan és minvar les condicions laborals dels treballadors”.

Sobre el control horari de la jornada laboral, després de les darreres sentències del Tribunal Suprem que han tombat l'obligació del registre de la jornada diària de les plantilles, assegurava que “ens ho han posat més difícil, però el control s’ha de fer, el tema no està tancat. Nosaltres continuarem fent campanyes en relació a les jornades a temps parcial i el control de les hores extres”.

Pel que fa a la flexibilitat horària, afirmava de forma contundent que “caldria anar cap aquí, però  anem al revés. En aquest àmbit es poden fer encara moltes coses. Els directors de Recursos Humans haurien de valorar-ho més, i apostar per un tipus de feina més racional, que et permeti viure la vida. En això ens hauríem de fixar més en Europa perquè a partir dels quatre o cinc de la tarda es dediquen a fer altres coses”. Pel que fa a la reforma horària laboral que s’està debatent, assegurava que “ojalà s’implantés, però costarà molt. Hauríem de tenir la capacitat de crear formes de treball menys pesades". Apuntava que el 70% dels contractes a temps parcial són "no volguts" i que no s’hauria de trencar tant la dinàmica laboral: "Hem de pensar més en les persones, és més rentable”. 

La directora general de la Inspecció de Treball de la Generalitat assegurava que “tenim massa contractes temporals, quan es pot atendre la variabilitat horària de les empreses amb contractes fixes discontinus, per exemple. Cal treballar més eficientment, d’una forma més flexible i moltes menys hores".

 

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

0
0
0
s2smodern

El 3r Concurs Literari d'Olèrdola obre participacions
El 3r Concurs Literari d'Olèrdola obre participacions

El 3r Concurs Literari de Sant Jordi d'Olèrdola obre les participacions fins el dia 18 d'abril.

Llegir més
Els alumnes de l’institut Vall de Mediona guanyen un dels premis Frederic Mayor Zaragoza
Els alumnes de l’institut Vall de Mediona guanyen un dels premis Frederic Mayor Zaragoza

Els alumnes de l'institut Vall del Mediona han aconseguit un reconeixmenet a l'11a edició del Premi Frederico Mayor Zaragoza, organitzat per l'Associació Amigues i Amics de la UNESCO de Tortosa. E [ ... ]

Llegir més
La gent gran de Sant Sadurní fa un vídeo per presentar la programació de la seva setmana
La gent gran de Sant Sadurní fa un vídeo per presentar la programació de la seva setmana

La gent gran de Sant Sadurní ha realitzat un vídeo amb l’objectiu de difondre les activitats de la Setmana de la Gent Gran, que es durà a terme entre els dies 2 i 6 d’abril. El dilluns de Pas [ ... ]

Llegir més
"Mirades sobre la Revolució Russa" amb Andreu Mayayo a Vilafranca

El proper dimecres 21 Vilafranca en Comú organitza una xerrada amb l'historiador i professor de la UB Andreu Mayayo, que va haver d'anul·lar-se el passat mes de febrer a causa de les nevades. Aix [ ... ]

Llegir més
S’actualitza la cartografia topogràfica de Gelida
S’actualitza la cartografia topogràfica de Gelida

  La Diputació de Barcelona ha actualitzat la cartografia topogràfica urbana 3D escala 1:1000 de Gelida, eina essencial per al desenvolupament de les competències municipals bàsiques.

Llegir més
"Les Danses de Galanta" de Kodály, a l'Auditori de Vilafranca

Demà a les 19h l’Auditori Municipal de Vilafranca acollirà Les Danses de Galanta: una explosió de colors, que representarà l’Orquestra de Cambra del Penedès. Aquesta peça és de música z [ ... ]

Llegir més

El Cargol 980-981

Penedès Guia

Cellers de la DO Penedès

El Santoral de la setmana

Dijous dia 22
Zacaries, Octavià, Deogràcies, Benvinguda

Divendres dia 23
Josep Oriol, Toribi

Dissabte dia 24
Agapit, Simó, Catarina de Suècia

Diumenge dia 25
Encarnació, Ireneu, Humbert

Dilluns dia 26
Brauli, Màxima

Dimarts dia 27
Alexandre, Rupert, Lídia

Dimecres dia 28
Guntram, Sixt, Doroteu

Dijous dia 29
Ciril, Eustaci, Beatriu

Divendres dia 30
Quirí, Règul, Clímac

Dissabte dia 31
Benjamí, Amós
Diumenge dia 1
Venanci, Hug, Teodora

Dilluns dia 2
Francesc de Pàola, Maria Egipcíaca

Dimarts dia 3
Maria, Nicetas

Dimecres dia 4
Plató, Benet

El santoral de l'any>