el cargol

Magazín del Penedès

Cultura

L’Agència Catalana del Patrimoni millorarà accessos i serveis a l’església del Conjunt d’Olèrdola

L’Agència Catalana del Patrimoni preveu realitzar aquest 2017 obres de millora de serveis i accessos a  l’església de Sant Miquel, al Conjunt monumental d’Olèrdola. En la sessió ordinària de ple de l’Ajuntament celebrada dimarts de la setmana passada, es va aprovar per unanimitat concedir a les obres una bonificació del 80% de l’lmpost de Construccions, instal·lacions i obres(ICIO) atenent “a l’especial interès dels treballs i d’acord amb el que contemplen les ordenances fiscals”, tal i com resumia el regidor d’urbanisme, Juanma Samblás.

El pressupost d’execució per contracte del projecte és de gairebé 248.000€. L’objecte del projecte és fer que la visita al recinte interior del museu d’Olèrdola sigui més còmode i accessible a persones amb mobilitat reduïda i permeti el pas ocasional de vehicles de servei. L’altre aspecte del projecte és preveure l’arribada de serveis soterrats a totes les zones amb restes arqueològiques per millorar la seva museïtzació.

ERC va celebrar la millora d’accessos i es va mostrar d’acord amb la bonificació perquè no es ressentirien les arques municipals tenint en compte l’important romanent de l’Ajuntament i perquè  la bonificació està contemplada en les ordenances fiscals. Fina Mascaró, portaveu d’ERC, va voler també conèixer si es pensa preguntar als olerdolencs sobre una “’actuació artística” que s’estaria planificant a l’església del conjunt monumental, segons s’esmenta també en la documentació. 

L’alcalde d’Olèrdola, Lucas Ramírez, va subratllar que les obres milloraran l’accés i suposen realitzar un projecte planificat des de feia anys. Ramírez també va fer notar que sobre l’actuació artística “no hi ha res tancat” i recordava que el Conjunt monumental és competència de la Generalitat i el Parc, de la Diputació. El poder de decisió de l’Ajuntament, va dir l’alcalde, “és minso, però es pot parlar amb la Generalitat”. El portaveu del grup municipal del PDeCAT, Josep Sánchez es va mostrar d’acord en aplicar la bonificació però també va reclamar al govern que compleixi amb un pla d’accessibilitat en espais públics, elaborat fa sis anys, i que sí que és de competència municipal.

El ple de l’Ajuntament d’Olèrdola també va aprovar, amb els vots favorables d’ApO i d’ERC i l’abstenció del PDeCAT, una modificació de pressupost per valor de 21.461€. Prop de 12.500€ es destinen a l’1% d’augment de retribució al personal de l’Ajuntament, tal i com contemplen els pressupostos generals de l’Estat. Per camins s’aporten 7.600 euros i es destinen 1.350€ per al projecte pedagògic “Aventura de la vida”, a l’escola Circell. També es reproduïa aquesta votació(abstenció del PDeCAT i vots a favor d’ERC i ApO), en l’aprovació del compte general, que recull comptablement l’exercici del 2016.

Amb els vots a favor dels tres grups es van aprovar les festes locals pel 2018. A Moja els dos dies festius són el 25 de juliol i el 30 d’agost, mentre que a la resta del municipi són 30 i 31 d’agost.

En l’apartat de mocions, s’aprovava amb el vot favorable d’ApO i d’ERC i el vot en contra del PDeCAT, una proposta provinent del Consell Comarcal per a estudiar la viabilitat d’un servei funerari  públic comarcal. La voluntat és la de poder oferir preus raonables “assequibles i dignes per a tothom”, segons resumia el portaveu del govern, Xavier Serramià. L’alcalde, Lucas Ramírez, manifestava que des de l’Ajuntament d’Olèrdola es recolzaria la formació d’aquesta empresa pública, en cas de tirar endavant.

Fina Mascaró recordava que la situació actual dels serveis funeraris “no es podia tolerar” i assegurava que l’empresa que presta el servei al tanatori de Vilafranca tenia 360.000 euros de “sobreguany” . Mascaró també denunciava que el servei bàsic que ha d’ofertar l’empresa  només s’oferia si algú ho requeria expressament. ERC,d’altra banda, va demanar a ApO coherència perquè a Olèrdola el govern havia aprovat augmentar un 62% els nínxols i un 100% la taxa de conservació.

El PDeCAT es mostrava d’acord amb el fons de la qüestió però va votar en contra perquè no s’havia adaptat el text de la moció que provenia del Consell Comarcal.

Des d’ApO es va assenyalar que a les taxes cal repercutir-hi  el cost del servei i es subratllava que per motius econòmics “ningú es queda sense nínxol”. Serramià també valorava que era “trist” que per errors materials en la transcripció del text el PDeCAT acabés votant en contra.

El ple també va aprovar , en aquest cas per unanimitat, una moció proposada pel PDeCAT que instava a que l’Iva dels serveis funeraris passés del 21 al 10%.

En la sessió d’aquest dimarts també s’aprovava una moció de rebuig a les ocupacions il·legals d’habitatges, proposada pel PDeCAT. Es va donar el cas que es va aprovar amb els vots favorables dels tres regidors del PDeCAT, l’abstenció de quatre regidors d’ApO i de les dues regidores d’ERCi el vot en contra del portaveu del Govern, Xavier Serramià. En el text es dona suport a la modificació de la llei d’enjudiciament civil per a fer més àgil la recuperació d’habitatges i es reclamen més mitjans per acabar amb les ocupacions. ERC es va abstenir perquè el PDeCAT no va accedir a retirar el punt dedicat a l’enduriment de les accions contra el moviment ocupa. Xavier Serramià considerava que la moció era partidista perquè suposava donar suport a esmenes presentades per un partit a una llei i es criminalitzava el moviment okupa.

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

0
0
0
s2smodern
Pintades a la seu del PSC de Vilafranca del Penedès
Pintades a la seu del PSC de Vilafranca del Penedès

La seu del PSC de Vilafranca del Penedès ha aparegut aquest matí amb diversos globus de pintura esclatats davant de la façana i un cartell en el qual es demanava la llibertat per als detinguts Jo [ ... ]

Llegir més
La Fundació Vallformosa fa l’acte d’entrega dels 6.033€ recaptats a la 9a Festa Solidària a l’Instit...
La Fundació Vallformosa fa l’acte d’entrega dels 6.033€ recaptats a la 9a Festa Solidària a l’Institut Català d’Oncologia i a Ampert

La presidenta de la Fundació Vallformosa, Queta Domènech, ha fet aquest matí al pati del Vinseum de Vilafranca l’acte d’entrega dels xecs de la Festa Solidària per la lluita contra el cànce [ ... ]

Llegir més
Pep Antoni Roig guanya el I Premi Anna Maria de Saavedra
Pep Antoni Roig guanya el I Premi Anna Maria de Saavedra

Pep Antoni Roig, nascut a Barcelona el 1988 i resident de fa molts anys al Pla del Penedès, ha estat el guanyador de la primera edició del Premi Anna Maria de Saavedra amb la seva novel·la Abans  [ ... ]

Llegir més
L'espai gastronòmic del Casal Popular de Vilafranca del Penedès reobre les portes
L'espai gastronòmic del Casal Popular de Vilafranca del Penedès reobre les portes

Dilluns vinent, 9 d'octubre, l'espai gastronòmic del Casal Popular reobrirà les seves portes de mans de la cooperativa Pàmpol Torrat. La cooperativa té l'objectiu d'obrir l'espai a persones de t [ ... ]

Llegir més
El saló de sessions de l’Ajuntament d’Olèrdola ja llueix la fotografia de Josep Raventós Valldosera ...
El saló de sessions de l’Ajuntament d’Olèrdola ja llueix la fotografia de Josep Raventós Valldosera

Abans de l’inici de la sessió ordinària de ple de l’Ajuntament d’Olèrdola, celebrada dimarts passat al vespre, va tenir lloc l’acte de col·locació al saló de sessions de l’Ajuntament [ ... ]

Llegir més
La CUP s'ofereix per informar els ciutadans on poden votar a Vilafranca

La CUP de Vilafranca s’ha ofert a ajudar a la gent gran de Vilafranca que no sap on han d’anar a votar aquest diumenge o no tenen accés a internet per consultar-ho, tot i que els espais municipal [ ... ]

Llegir més

El Cargol 958

Penedès Guia

Cellers de la DO Penedès

El Santoral de la setmana

Dijous dia 19
Pere de la Creu, Laura

Divendres dia 20
Andreu, Artemi, Irene

Dissabte dia 21
Úrsula, Caius, Celina

Diumenge dia 22
Marc, Nunila, Alòdia

Dilluns dia 23
Servand, Germà, Oda

Dimarts dia 24
Antoni-Maria Claret

Dimecres dia 25
M.D. de Bonanova, Daria, Crispí, M.D. del Collell

El santoral de l'any>