Per Nadal, la Polifònica de Vilafranca compleix 75 anys d’història. Fundada per la vilafranquina Maria Rosa Juncosa, l’entitat va néixer amb el propòsit de sortir a cantar per Nadal, però a poc a poc va anar canviant els seus objectius fins arribar al dia d’avui en què programa concerts periòdicament al llarg de l’any, arreu del país i fins i tot per Europa.
Dilluns a les 19h, dia de Sant Esteve, la coral organitzarà l’acte central de la celebració del seu 75è aniversari, al recentment anomenat Auditori Maria Rosa Juncosa. El concert presentarà diverses novetats ideades expressament per a commemorar aquesta fita i diverses sorpreses.
De tot plegat n’hem parlat amb Xavier Cervera, exdirector de la coral de 1974 a 2010 i cantaire en actiu.
Com es va fundar la Polifònica de Vilafranca?
Es va fundar el 1947 per iniciativa de Maria Rosa Juncosa. L’any anterior va començar a cantar en un cor femení, però de seguida va apostar per un cor mixt perquè creia que seria més divertit i tindria més possibilitats musicals. Amb el nom de Cor Nadalenc, l’agrupació es va formar per cantar per les festes de Nadal. En aquell temps, es cantava als carrers de la Vila on hi hagués algun pessebre muntat. Amb els anys es van anar ampliant els objectius i el repertori i també es va canviar de nom i ens vam dir Polifònica de Vilafranca.
En quin moment us trobeu ara mateix?
Ens hem consolidat i considero que hem fet molta feina a Vilafranca. També podem dir que la Polifònica és la llavor d'altres cors del Penedès i fins i tot de Catalunya. De fet, la Polifònica va ser una de les fundadores de la Federació Catalana d'Entitats Corals, que és l'organisme federatiu que ens agrupa.
Foto: La Fatxenda
Quins objectius teniu actualment?
Volem donar continuïtat al repertori que ja tenim. Cada vegada en tenim més i no només per a cor, sinó per a cor i orquestra, que li dona encara més rellevància. També ens proposem aprendre repertori nou i conèixer altres llenguatges musicals. El repertori català és important i és bàsic, però també ens interessa molt el repertori mundial. Cada vegada que hi ha trobades de cors internacionals és molt important observar què s'està fent al món coral.
Com definiries el vostre repertori actual?
És molt variat. Tenim més de 700 obres a l’arxiu, de totes les èpoques i estils. Això significa que en algun moment o altre de la nostra història les hem interpretat i podríem tornar-ho a fer en qualsevol moment. En general, el repertori coral és molt ampli. Nosaltres tenim obres des del renaixement i l'edat mitjana fins compositors actuals. Intentem cobrir tot l'espai històric. Just la setmana passada vam interpretar el Glòria de Vivaldi, una obra magnífica molt coneguda.
Continueu sent un cor amateur. Com treballeu aquestes cançons tan destacades?
El més important és que en un cor totes les persones que hi participen, començant pel director, sàpiguen quins objectius tenen i com s'han de prendre l'obra. Des de fa un temps, potser ja fa 10 anys, a part del director titular, que en aquest moment és David Hernàndez Urpí, tenim el que s'anomena "repetidor". Tècnicament, aquesta paraula vol dir "el pianista" que acompanya el cor a l’hora d'assajar. Això ha sigut un salt molt important perquè ens ha permès avançar molt més ràpid en l'aprenentatge de les cançons.
Teniu algun repte de futur?
Un dels nostres punts febles és atraure la gent jove. Som un cor consolidat i amb gent de totes les generacions. Ara mateix tenim integrants des dels 23 fins al 75 anys d’edat. Però la massa de gent jove és petita i ens agradaria augmentar-la. Crec que els joves pensen que entrar a la Polifònica és molt difícil, però no és així. Qualsevol persona que tingui ganes de cantar i tingui interès, pot aprendre a solfejar i a interpretar melodies.
Què prepareu per al concert de Sant Esteve?
El concert de Sant Esteve sempre ha estat l’actuació més esperada de l’any i no podíem desaprofitar l’ocasió per a celebrar el 75è aniversari. A més, enguany encara és més especial perquè actuarem a l’Auditori Maria Rosa Juncosa, batejat amb el nom de la nostra fundadora i això ens omple de goig. Tenim previst estrenar quatre noves cançons creades especialment per a l’ocasió. A més, el director ha volgut encarregar aquesta tasca a quatre compositores per donar més visibilitat a la dona en aquest càrrec. Després interpretarem l’obra El cant del destí de Johanes Brahms acompanyada d’un piano a quatre mans, que serà magnífic. Finalment, tornarem a la nostra essència cantant unes nadales i comptarem amb la presència d’una cinquantena d’excantaires que se sumaran a la interpretació de les tres nadales finals. Sumant els 44 cantaires actius de la coral, tindrem gairebé un centenar de persones a l’escenari. A més, hi haurà diverses sorpreses més durant l’actuació.
Lorena Del Amor