Castellví de la Marca celebra aquest cap de setmana la seva Festa del Most, que enguany arriba a la 64a edició. Una festa que gira al voltant de la terra i dels seus productes, on els productors locals de vins i cava són un dels principals protagonistes.
Ens ho explica i detalla la regidora d’activació econòmica i ocupació, infància, ensenyament, i conciliació laboral de l’ajuntament, Dària Santiago.
Com serà aquesta nova edició de la Festa del Most?
Aquesta és una mostra que convida a passejar, compartir moments i prendre una copa de vi o cava d’una forma relaxada i distesa. Enguany continuem a la ubicació que vam estrenar l’any passat a la rambla Llibertat perquè és un espai més gran, que ens permet acollir més gent. Volem fer créixer la Festa del Most i que coneguin més el nostre municipi; per això aquest emplaçament ens sembla millor que el de la plaça Vella.
Quant de públic hi acostuma a assistir?
L’any passat van venir més d’un miler de persones. A l’anterior ubicació hi cabien la meitat, per tant celebrar-la a la rambla de la Llibertat ha estat un bon canvi.
Quan s’obrirà la fira gastronòmica i què hi podrem trobar?
Se celebrarà aquest dissabte, de 19.30h a 00.30h, aproximadament, i inclourà tasts dels caves i vins dels principals cellers del municipi i degustacions de platets elaborats pels restauradors de Castellví, així com productes de proximitat. Les desgustacions es podran realitzar a diferents espais chill-out, que comptaran amb música ambient a càrrec dels grups Koren, Tocats del Grall i Xavi Díaz Quartet.
Quin preu tindran les consumicions?
Cinc euros, que inclouran tres consumicions de vi i/o cava o tres degustacions gastronòmiques. L’any passat es van servir 2.142 degustacions, es van vendre 1.900 tiquets de beguda i 820 copes. Per tant, esperem que enguany els números siguin similars als de l’any passat o encara millors.
Com ha evolucionat la Festa del Most?
Tot i ser una fira que s’ha anat modernitzant i adaptant-se als canvis al llarg del temps, manté la part tradicional amb l’objectiu de no perdre les nostres arrels, que són l’essència dels pobles.
La Festa del Most va néixer per celebrar el primer most de l’any, que les pubilles i hereus portaven en ofrena a la verge en una missa. Aleshores hi havia una pubilla que era escollida pel poble. Als anys 90 s’hi va afegir la figura de l’hereu i ara es fa partícips als adolescents, per tal que puguin participar a la cercavila del most, que tindrà lloc el diumenge a partir de les 12h des de la plaça Nova.
Qui participa en aquesta cercavila?
A més de la carrossa de les pubilles i els hereus, també hi ha la de la quitxalla, on els infants es vesteixen també de pubilles i hereus per acompanyar el seguici, en el qual hi participen els balls de foc i els balls folklòrics del municipi.
Una de les tradicions més recents és el Roda cellers, que se celebrarà el dissabte al matí.
Sí, és una sortida en bicicleta pels cellers del municipi, amb degustacions a l’arribada, que organitza cada any el Club Ciclista la Marca. Els participants sortiran a les 9h des de la plaça Nova i faran tota la ruta, d’uns 15 km. S’hi pot inscriure tothom, a partir dels dotze anys, fins i tot el mateix dia de la sortida. El preu és de 10 euros els adults i sis euros els infants.
Després de la ruta, cap a les 12h, es farà un tast vermut enogastronòmic als safarejos de la Múnia, a càrrec de Caram Caram. El preu és de 10 euros per persona, i tindrà una durada d’entre 1 hora i 1.30h.
També se celebrarà la segona cursa del most.
Sí, es tracta d’una cursa d’orientació per a totes les edats, en la qual caldrà buscar diferents fites que estaran repartides per la Múnia i els voltants. Hi haurà dos recorreguts, un de familiar i un d’avançat.
Quines altres activitats s’han organitzat per als més petits?
A banda de la cursa del most, el dissabte, a les 20 i a les 21h hi haurà conta-contes i un taller amb la fada Vinosa. També des de les 19.30h i fins a les 21.30h es farà una activitat gratuïta de Kapla adreçada a tots els públics, on es podrà construir figures amb peces de fusta idèntiques.
La música també tindrà protagonisme.
Sí, volem que la música ens acompanyi durant tota la festa, tant a la fira enograstronòmica com en d’altres moments. Així, el dissabte, a partir de les dotze de la nit, a la rambla Llibertat hi haurà ball de gralles amb Els Vinardells, i el diumenge, a les 19h, a la Societat Cultural la Munienca, tindrà lloc un concert i ball de most amb Cafè Trio. Estarà presidit per les pubilles i els hereus d’enguany, que obriran el ball.
On es podrà aparcar?
Davant de l’escola El Castellot hi ha una esplanada que acostuma a ser suficient per als visitants.
A la festa hi col·laboren les entitats del municipi?
Sí, totes ho fan d’una manera o altra. Les que volen posen una paradeta a la rambla, com els Capgrossos, que vendran collarets i polseres, els Gegants, que vendran aigua i refrescs, o els Diables, que tindran diverses postres.
Olga Aibar Toro