ERC de Vilafranca lamenta que el col·lectiu d'infants i joves sovint no disposen d'espais participatiu amb incidència en les polítiques públiques. Per aquest motiu volen presentar al proper ple municipal una moció encaminada a crear espais des dels quals "la ciutadania del futur" se senti part activa de la vida col·lectiva i puguin esdevenir ciutadans actius, crítics i responsables.
Entre els espais que proposa la moció hi ha, per una banda, la posada en marxa d’un pla de participació on els infants i joves defineixin quines són les seves necessitats, de projectar propostes realistes i de generar el seu propi discurs. “A Vilafranca en vàrem tenir una bona mostra durant els anys en els que es va desenvolupar, a proposta d’un centre docent de secundària, l’experiència “Tots som regidors“”, ha explicat el regidor Salvador Campamà. Es tractava d’un programa on joves de diferents centres de la ciutat discutien i elaboraven una ordenança municipal que acabava sent debatuda en el saló de sessions.
Entre les propostes també hi ha l’activació d’una enquesta anual als infants i joves sobre el seu benestar, amb una mostra representativa i on es pregunti directament a nens, nenes i joves i que faciliti les bases per a la creació de programes específics d’actuació. “A Vilafranca desconeixem què volen els joves i els infants, quins són els seus neguits. Podem tenir sensacions que necessiten més espais de joc, però com els volen? Sabem que cal una oferta d’oci per als joves, però els hem preguntat com l’esperen?”, exemplifica la regidora Gemma Urgell. “Hem d’allunyar-nos de l’edadisme: una ciutat adequada pels nens i nenes és una ciutat bona per tothom i cal escoltar-los i dotar-los un paper actiu a l’hora de dissenyar la ciutat i les polítiques públiques”, ha reiterat Urgell.
Els republicans també proposen la creació d’un Consell d’Infants i Joves des d’on vehicular els diferents canals de debat i participació i des d’on poder fer arribar propostes al govern o al ple municipal i, al mateix temps, un fòrum per desenvolupar habilitats personals com l’empatia, l’assertivitat, l’escolta activa, la creativitat i crear una mirada crítica i reflexiva pròpia. En aquest sentit, el portaveu Pere Sàbat destaca que “el consell d’infants i joves seria, alhora, una peça més en la feina de fer de Vilafranca una ciutat educadora”. Al mateix temps insisteix que “cal una voluntat política i un compromís per dur a terme aquest model de ciutat integradora i educadora que sumi també les veus i les opinions dels infants i joves de forma real i no merament d’aparador, sobretot en aquelles polítiques públiques que més els afecten: espais públics, cultura, educació i oci”.