Dijous es van obrir les inscripcions per visitar algun dels 17 edificis singulars que obrirà portes durant la cinquena edició d’Obrim Vilafranca. L’esdeveniment turístic tindrà lloc dissabte 24 de setembre de 17 a 21h i diumenge 25 de 10 a 14h. La reserva prèvia es pot realitzar a través del web turismevilafranca.com.
Aquest esdeveniment, impulsat per la regidoria de turisme, consisteix en mostrar espais d'interès patrimonial i cultural de la Vila, que normalment són tancats al públic. En molts casos es mostren cases particulars a través de guies professionals i amb el suport dels mateixos propietaris, que expliquen la història i el patrimoni de cada casa.
La regidora de turisme de Vilafranca, Dolors Rius, ens ha donat tots els detalls de la propera edició d'Obrim Vilafranca.
Quines novetats incorpora l’edició d’enguany?
En aquesta ocasió mostrarem 17 edificis, dos dels quals s’obriran per primera vegada al públic. Es tracta del Teatre Casal i de la Casa Berch i Galtés.
D’altra banda, totes aquelles persones que reservin dues visites durant l’Obrim Vilafranca podran gaudir d’una degustació gratuïta de vi en un lloc tan bonic com el Claustre de Sant Francesc.
Què tenen d’especial els dos nous espais?
El Teatre Casal coincideix que enguany ha celebrat 100 anys d’història i ens agrada molt poder ensenyar-lo i que ell mateix sigui el protagonista. Durant la visita s’explicaran moltes històries, misteris i curiositats. En un edifici com el Casal n’hi ha moltes. Es tracta d’un lloc on tots els vilafranquins hi hem estat alguna vegada, però això pot fer que no apreciem prou la seva riquesa i amb la visita es posarà en relleu.
Pel que fa a la Casa Berch i Galtés, es tracta d’un habitatge situat al Tívoli que ha adquirit recentment la Fundació Pinnae i que ha reformat per convertir-la en un Centre de Dia. Aquest edifici està catalogat i per això, des de Pinnae, han fet una reforma molt cuidada i respectuosa. En la decoració interior han respectat l’estil de la casa i s’han col·locat uns papers pintats que han hagut d'anar a buscar al Canadà perquè complissin la normativa ignífuna, per exemple. Serà bonic de visitar perquè, a més, s'han conservat elements originals com els mosaics, l'estructura o el jardí.
Quines són habitualment les cases amb més èxit?
Les cases amb més èxit en aquests primers anys han estat la Casa Macià, però també la Casa Pelegrí Güell, Cal Recasens "Sr. De Posas" i el Palau Baltà. A més a més, les cases de nova incorporació en el projecte, sempre tenen molt d’èxit i acostumen a crear molta expectativa i curiositat.
Per què es consideren “singulars" els edificis que es mostren?
Molts pertanyen a la vida privada de Vilafranca i poden ser singulars per la seva arquitectura, per les obres d'art que tenen dintre o pel moment en què es van construir. Altres són d’estil modernista o tenen una història econòmica, cultural o professional al darrere.
També ensenyem edificis públics i espais que han passat a ser públics, però havien sigut habitatges privats anteriorment com pot ser la seu que ara acull el Consell Regulador del Cava.
Què és el que voleu aconseguir amb l’Obrim Vilafranca?
Volem donar a conèixer i posar en valor el patrimoni de Vilafranca als mateixos veïns i veïnes de la Vila, així com als turistes que passen per la ciutat esporàdicament com poden ser els usuaris del pàrquing d'autocaravanes, les cases rurals o els hotels.
Alhora, intentem que aquesta jornada serveixi per dinamitzar l’activitat comercial de la Vila. Per exemple, el cap de setmana de l’Obrim Vilafranca hi haurà les botigues obertes.
Què s’explica a les visites?
Les visites tenen una durada de mitja hora i, per tant, intentem que estiguin ben documentades, però que també siguin dinàmiques i àgils, per tal de poder visitar totes les estances de l'espai. Cada casa té un guia turístic que ha preparat el contingut de la visita guiada, on es parla del context històric, econòmic i social de l'espai i de les seves característiques arquitectòniques. A més, en molts casos, hi ha presents els propietaris de les cases que se sumen a l’explicació amb anècdotes i altres relats.
Els propietaris han accedit sense problemes a obrir les portes de casa seva?
Sí, i els estem molt agraïts. És un dels encants d'aquesta activitat. La relació amb els propietaris és molt fluida i entusiasta i la seva participació directa és d'un valor inestimable.
Què s’ha de fer per visitar algun d’aquests edificis?
És imprescindible tenir cita prèvia. Dijous es van obrir les inscripcions a través del web de turisme (turismevilafranca.cat). Es tracta d’un esdeveniment limitat. No podem obrir a tothom perquè no donaríem l’abast, per això només es poden reservar dues cases per jornada (dues dissabte i dues diumenge) i per a dues persones. A més, si es reserven dues cases, no es podran triar horaris consecutius.
Quin és el futur d’aquest esdeveniment?
No és infinit, però sempre surten edificis nous a ensenyar. Ara mateix tenim dues cases en cartera que segurament podrem mostrar en edicions vinents. La idea és arribar a tenir una vintena d'edificis visitables.
Lorena Del Amor