Foto: Fèlix Miró
Carnaval és la festa més irreverent de l'any, on tradicionalment "tot s'hi val" i predomina la gresca i la xerinola. Al Penedès, el Carnaval s'ha anat popularitzant i actualment és una de les festes més participades per tothom. De fet, a l’Alt Penedès hi ha uns 25 grups de carnaval, formats per més de 2.000 persones. Així mateix, milers de persones surten al carrer per veure les carrosses i les comparses.
Històricament, el Carnaval s’ha celebrat de manera intermitent
El Carnaval a l’Alt Penedès no sempre va ser tan popular. “Vilafranca era una ciutat molt conservadora”, segons explicava l'historiador Joan Solé Bordes i aquesta festa se celebrava de manera intermitent. De ben segur, el més esbojarrat que va passar a la Vila va ser que en Ferragut i l’Elisenda, els Gegants de Vilafranca, es van disfressar de pierrots per anar a rebre el Rei Carnestoltes al Pont del Carril, segons recull Pere Alagret a la publicació quinzenal El Labriego.
Segons l’historiador, cap als anys 30, es van començar a celebrar festes de Carnaval realment lluïdes a les societats com el Casal. A partir dels anys 70, Vilafranca, volent imitar a Sitges i Vilanova, va començar a organitzar rues i va ser fa uns 17 anys quan es van començar a fer més populars.
Els primers grups de Carnaval eren molt reduïts
El grup més antic de la comarca és Fem Pinya de Santa Margarida i els Monjos. Un dels organitzadors, Francisco Soler, explicava que l’origen d’aquesta carrossa es remunta a l’any 1980, quan uns cinc veïns del c/Maó van decidir disfressar-se i sortir pels carrers dels Monjos. L’any següents van decidir anar també a Vilafranca i fins i tot, l’any 1986 van guanyar el primer premi del CUC Casino. Actualment, la carrossa està formada per més de 100 persones.
Foto: Fem Pinya
El Carnaval, en el punt més àlgid de participació
La participació a les rues ha anat in crescendo els darrers anys. Aquest fet s’ha notat en el nombre d’integrants als diferents grups de Carnaval.
La Carrossa Xelolo’s dels Monjos és la més nombrosa amb 190 integrants. Una de les seves organitzadores, Montse Rioja, atribuïa aquesta popularitat al “bon ambient i a la qualitat de les nostres disfresses i de la carrossa, que cada any és més espectacular”.
També ha augmentat la participació en el nombre de grups a les rues de la comarca. De fet, l’any passat Vilafranca ja va haver d’augmentar el nombre d’inscripcions i enguany, per exemple, a Sant Martí hi ha hagut carrosses de la comarca que s’han quedat sense participar. És el cas de la carrossa de la Ràpita, que no podrà desfilar-hi. Una de les organitzadores, Ana Roldán, explicava que enguany “les inscripcions s’han obert abans i hi ha hagut molta demanda, així que som un dels grups que s’ha quedat fora”. “És una llàstima perquè fa 24 que participem al Carnaval i sempre hem anat a Sant Martí”, ha afegit.
Polèmica per la prohibició de música sexista
L’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos va promoure l’any passat una mesura pionera. Va recomanar evitar l’ús de cançons amb lletres sexistes. Enguany, el municipi ha anat més enllà i ha decidit premiar amb una subvenció els grups que facin servir aquest tipus de música lliure de sexisme. Una mesura a la qual també s’ha adherit l’Ajuntament de Castellví.
La regidora d’Igualtat i Cultura dels Monjos, Esther Marmaneu, explicava que “volem reforçar positivament els grups que actuin correctament” i afegia que “no es tracta de cap prohibició, els grups poden ballar el que vulguin però si fan servir música sexista no rebran la subvenció”.
Aquesta mesura ha generat indignació entre algunes carrosses i comparses de la comarca. Segons explicava Rioja, de la Carrossa Xelolo’s, només podran ballar quatre de les onze coreografies que porten preparant des de setembre. Rioja explicava que l'Ajuntament dels Monjos els ha demanat el llistat de les cançons que ballaran només dues setmanes abans de començar el Carnaval, un termini molt just que ha provocat que no hagin pogut fer cap modificació.
Jonathan Moreno, de la comparsa ‘A 3km de Vila’, explica que per a ells "és molt complicat trobar cançons lliures de sexisme perquè ens guiem per ritmes com el funky o el hip hop i el que ens interessa és la seva sonoritat, en les lletres no ens hi fixem".
Amb tot, la regidora valora positivament la respota dels grups de Carnaval i reconeix que “el 90% dels grups estan molt sensibilitzats”.
Foto: Fèlix Miró
Aquest cap de setmana se celebren les primeres rues
Aquest divendres es podrà veure la primera rua de la comarca, serà a Pacs a les 20.30h. Aquesta rua serà la segona vegada que s'organitza i comptarà amb 9 grups, entre carrosses i comparses. Dissabte a les 18h tindrà lloc la rua de les Cabanyes i després, a les 21h les carrosses i comparses desfilaran pels carrers de la Múnia. L’endemà diumenge serà el torn de Sant Martí, que començarà a les 18h i comptarà amb la participació de 5 comparses i 25 carrosses.
Lorena Del Amor