Sant Martí Sarroca celebra aquest cap de setmana una nova edició de la fira Sarroca Medieval, situada al conjunt monumental. Obrirà el dissabte d'11 a 23h i el diumenge de 10 a 20h. N''hem parlat amb en Joan Lluís Climent, tercer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Sant Martí Sarroca i regidor de Promoció Econòmica, Turisme i Medi Ambient.
Quins són els principals atractius de la fira?
Un dels principals és el mercat medieval, que es podrà visitar durant tot el dia, format pel mercadal cristià i la citel·la sarraïna. També es representaran en directe antics oficis en directe del segle XVIII (elaboració de sabó, fer la bugada, elaboració de bales de plom, etc.). Dissabte al vespre, es rostirà un porc en directe, que es podrà degustar al vespre. El diumenge a les 13h es lliurarà el segell de Pere III el Cerimoniós (una reproducció del segell reial existent a l'Acta de la Cort General de Catalunya del 19 de desembre de 1359) a una personalitat local que hagi destacat pels seus valors culturals i en favor de la societat.
Qui són els homenatjats?
S’homenatjarà el martinenc Francesc Puche i Escofet, per la seva trajectòria en el món educatiu i per la seva vinculació al teixit associatiu local. Ell va ser coordinador pedagògic a l’Escola Pia de Sarrià, director a l’Escola Pia de Sitges i regidor d’Ensenyament, i forma part de la Coral Sarroca Nova i la Societat El Centre, entre altres entitats. Per primera vegada també es lliuraran segells a dues personalitats més enllà de l’àmbit local, com són l’advocat Gonzalo Boye i l’activista Joan “Bonanit”, per la seva persistència i compromís en voler transmetre un missatge d’optimisme davant del conflicte del procés.
Quines actuacions s'oferiran?
N’hi haurà d’intinerats al llarg del recinte, a càrrec de la companyia de músics medievals Taraska i la companyia de joglars i malabars Malaboig. També actuarà el Faquir Testa.
Com seran les visites teatralitzades?
Aquest any hem canviat el concepte de la visita, que versarà sobre la història del castell, centrada entre el període medieval i la Guerra de Successió: es podrà veure la Reina Sibil·la de Fortià, antics oficis medievals del segle XVIII i es parlarà de la resistència de Sant Martí Sarroca a l'exèrcit borbònic. El preu de les visites serà de 3 euros per als adults i dos euros per als infants menors de 12 anys. Caldrà inscriure's al punt d'informació.
I els més petits, què hi podran trobar?
Durant tot el cap de setmana es podrà gaudir de les antigues atraccions medievals i hi haurà conta-contes amb Ponça, la remeiera.
El servei de trenet gratuït és un dels principals reclams.
És un servei que s'ofereix durant tot el cap de setmana atès que no és possible accedir amb vehicle propi al conjunt monumental. El punt de partida està situat al nucli urbà, a l'inici de l'avinguda del castell.
La Sarroca Medieval és tot un referent turístic del municipi.
Sí, la fira té un ambient acollidor que atrau molta gent. Precisament aquest caliu i ambient familiar és el que la diferencia d'altres. No és només una successió de paradetes de l'època, sinó que té molta vida. Per això hi ha un gran espai de restauració i degustació de productes i els espectacles permeten donar caliu i atraure els visitants.
Quants en teniu?
Tenim entre 7.000 i 8.000 visitants, molts dels quals aprofiten per quedar-se a dinar o sopar al municipi. La majoria són de la comarca, però també de fora, molts dels quals de l'àmbit de la Vegueria Penedès. L'any passat vam haver d'acabar abans d'hora a causa de la intensa pluja que va caure. Esperem que enguany el temps ens acompanyi.
Quan s'iniciaran les obres de millora pendents al castell?
Esperem que les obres s’iniciïn abans de finals d’any. Consistiran en el tancament de l'ala sud-est de l'edifici i la museïtzació. Amb el tancament, es podrà recuperar l'espai clos del pati d'armes i alhora ampliar els recorreguts sense barreres que interrelacionin tots els espais i nivells del castell amb el nou cos construït a l'ala sud-oriental, i ordenar les visites i activitats del castell. Aquesta actuació forma part del programa FEDER que gestiona el Consell Comarcal de l'Alt Penedès, en el marc del Penedès 360º.
Olga Aibar