La Granada ja està a punt de viure la seva Festa Major. De fet, aquesta setmana ja s’han realitzat alguns actes previs que continuen avui. Oficialment, però, s’inicia demà amb el pregó a càrrec de l’historiador Joan Anton Alòs, i la cercavila del Ruc, a càrrec del Ruc i Diables de la Granada, els Mata-rucs de Sant Jaume i el grup Xarop de Canya, fins a la plaça de l’Església, on tindrà lloc la tradicional Pujada del Ruc al Campanar, un dels actes més emblemàtics del municipi. Sobre tot plegat, n’hem parlat amb l’alcalde, Joan Cols, i la regidora de Cultura, Cristina Garcia.
Quines novetats tindrà enguany la Festa Major?
Una de les principals és que hem reubicat les atraccions al Centre Cívic, un espai que feia anys que demanaven els firaires perquè és més gran, i que creiem que és més adient que darrere de les escoles, perquè tot quedarà més unificat, ja que molts actes es fan a l’entorn de la piscina, del Centre Cívic, i de la zona esportiva.
És el primer cop que tindran aquest emplaçament?
Sí, i segons els comentaris dels veïns que han vist el programa, estan contents perquè és un lloc més obert i tranquil. A més, segons ens han dit els firaires, sembla que aquest any vindran els autos de xoc grans, que feia anys que no venien.
Quin tipus de públic acostuma a venir?
Durant el dia hi ha un públic més familiar, i a la nit, jove. Hi ha molts joves que venen en tren al municipi i que marxen en el primer del matí següent, per poder gaudir de les empalmades i concerts que organitzem. L’oferta musical que tenim és molt variada amb els concerts de La Verga Records i Band-idos (divendres a les 00.30h a la zona esportiva), seguida de la Nit jove amb PD Parpels, el concert de Judit Neddermann (diumenge a les 20h al Celler Cooperatiu), i també les actuacions de les orquestres Estelada (dissabte a les 24h a l’envelat), Mitjanit (dissabte a les 01h)i La Principal de la Bisbal (diumenge a les 19h a l’envelat).
Foto: Olga Colom
La pujada del Ruc al campanar és un dels actes més coneguts. Ve molta gent de la comarca a veure-la?
Sí, sempre és un gran reclam perquè és molt espectacular. És un espectacle pirotècnic diferent a la resta. Tots els balls de la festa porten foc i ballen mentre pugen el ruc al campanar. També hi ha uns parlaments sobre la història d’aquesta tradició. La gent del poble hi participa molt i, tot és molt intens.
Aquest any la vostra festa no coincideix amb el Vijazz. Això farà que vingui més gent de la comarca?
Creiem que sí, perquè els anys en què hem coincidit s’ha notat una mica, sobretot en l’assistència a la Mostra de Vins i Caves de DO Penedès i Caves que organitzem.
Quants cellers participaran enguany a la mostra?
Una setantena de cellers de la comarca. Enguany se celebra la dissetena edició d’una mostra totalment consolidada en el nostre calendari festiu. L’organitza una entitat del municipi, els Dionysos, a qui hem d’agrair la seva tasca i dedicació. A més, aquest any la mostra la inaugurarà el presiden del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, el dissabte a les 11h al Celler Cooperatiu, així que esperem que tingui molt de ressò.
I de cara als més petits, quines activitats heu organitzat?
Doncs s’iniciaran demà a les 17.30h a la plaça de la Ginesta amb el conta contes L’arbre de sucre, a càrrec d’Ada Cusidó. Diumenge a les 17h a la plaça de la Font tindrem un tobogan aquàtic i el dilluns a les 11h hi haurà inflables a la piscina, a les 17.30h a la plaça de l’Església es farà la baixada del Ruc petit del campanar, seguida de la cercavila infantil amb les entitats folklòriques del municipi (Diables, Gegantons, Ruc petit, Panderetes, Picarols i Bastoners), que finalitzarà amb animació infantil amb El flabiol, a la plaça de la Ginesta, i una sindriada.
Una sindriada?
Sí, la fruiteria Cal Roca dóna síndria a tothom. És una tradició molt sana i refrescant, que s’agraeix molt.
També teniu jornada castellera. Qui hi participa aquest any?
Venen els Xicots de Vilafranca, els Castellers de Sant Cugat i els Castellers de Sant Pere i Sant Pau. Actuaran el dissabte a les 18h a la plaça de l’Església.
Diumenge és el dia del patró, Sant Cristòfol.
Sí, a les 11h se celebra la missa solemne en honor al sant, seguida de la baixada del ruc del campanar, i una cercavila amb les entitats folklòriques del municipi. Després, tindrà lloc la tradiconal benedicció de vehicles i tractors.
Les entitats participen molt a la festa?
Sí, a la Granada en tenim una vintena, i totes hi col·laboren, cadascú en la mesura de les seves possibilitats, fet que agraïm molt. Aquest any n’hi ha una de nova: el Ball de Gitanes, que es va presentar dimarts al vespre en societat amb una ballada al Centre Cívic. Des d’aquestes pàgines voldria aprofitar per fer una crida a que la gent s’hi impliqui en elles, perquè són la base de la continuïtat dels nostres balls i cercaviles. Algunes necessiten un relleu generacional, per això demanem la màxima implicació possible.
També les empreses?
Sí, tenim molts patrocinadors, tant locals com comarcals, que col·laboren amb la festa a qui agraïm les seves aportacions.
Olga Aibar