Antigament, les Festes de Sant Raimon de Vilafranca es deien Festes de Sant Ramon. Un grup de persones -el que ara és l’agrupació dels Raimons- es va comprometre amb l’Ajuntament de Vilafranca a organitzar un ball si el nom de les festes es canviava a l’actual. Des de llavors els Raimons han organitzat durant 25 anys el tradicional ball amb La Salseta del Poble Sec.
Des de l’any passat l’agrupació s’encarrega d’organitzar el programa de les festes, que ja van començar la setmana passada i acabaran aquest diumenge. De tot plegat n’hem parlat amb Raimon Solà i Raimon Ros, dos dels membres de l’agrupació.
Amb un any d’experiència en l’organització de les festes, hi ha hagut alguna modificació notable?
Raimon Ros: La resposta que vam rebre de la gent l’any passat va ser molt positiva i per això hem apostat pel mateix format.
Raimon Solà: L’any passat van funcionar molt bé els espectacles als bars i aquest any hem seguit amb la mateixa idea però amb diferents actes. El programa recull des d’un espectacle de beatbox, jocs per als nens, màgia, concerts en directe, etc. D’altra banda comptarem amb les activitats que hem organitzat sempre des de l’entitat com el concurs d’estirar la corda, el ball de les festes però amb Hotel Cochambre i el tast de vins que vam crear l’any passat anomenat Cata Raïm-on.
S'ha acabat el ball dels Raimons amb La Salseta del Poble Sec?
RR: Tothom es fa gran i durant els últims anys havia baixat l'assistència de públic, la gent jove ja ni coneix aquest grup. Vam veure que havíem de canviar una mica i l'any passat ja vam fer el ball amb els Raggatuning.
Continueu apostant per les activitats lúdiques per sobre de la resta.
RR: Sí, una de les condicions del pacte que vam fer amb l'ajuntament va ser que volíem que fossin unes festes lúdiques. Ja hi ha moments per fer actes culturals com presentació de llibres, conferències, etc. Si organitzàvem les festes era amb la condició que les Festes de Sant Raimon fossin temps d’oci.
Com han funcionat les activitats del primer cap de setmana?
RS: Molt bé, al sopar de l’euro es van vendre les 150 entrades i als espectacles als bars també va assistir molta gent. D’altra banda, el concert d’Hotel Cochambre va ser un èxit i la sala 1876 estava plena de gom a gom. El que va ser una llàstima va ser el concurs d'estirar la corda que es va haver de suspendre per la pluja i no el podem reprogramar. Els premis es repartiran entre tots els equips inscrits i el pernil se sortejarà. Pel que fa al tast de vins que programem per a aquest divendres, s'han exhaurit totes les entrades i això que hem augmentat un 20% la capacitat respecte a l'any passat.
Quin és l'acte més especial?
RS: Jo em vaig emocionar amb el sopar de l'euro perquè ve tota mena de gent, des de colles d’amics, grups de dones, avis i àvies fins a gent amb la necessitat de poder sopar per un euro. M’emociona perquè tothom s’asseu a les taules i conversa amb qui té al costat, es coneguin o no.
Amb quina dificultat us heu trobat?
RS: Aquest any ens ha trastocat molt no poder comptar amb Cal Bolet per les millores que s'hi estan fent. Al novembre, quan ja teníem bastants actuacions tancades ens van comunicar que no podríem utilitzar el teatre i vam haver de buscar alternatives. Per nosaltres, Cal Bolet és el lloc ideal pel tipus d'actes que fem. A més està al centre i hi caben fins a 400 persones. L'ajuntament no tenia cap alternativa per facilitar-nos i al final hem hagut de pactar amb la sala 1876, als quals estem molt agraïts.
El fet de ser hivern us crea més dificultats?
RS: El hàndicap més gran és el fred i el temps. Costa més que la gent surti de casa si plou, per exemple. La majoria dels espectacles es fan en llocs tancats i no hi ha problema en cas de pluja però el problema és que a casa s’hi està molt bé.
Enguany heu volgut donar a conèixer les coques de Sant Raimon.
RR: Sí. Hi havia gent, fins i tot de l'agrupació, que desconeixíem l'existència d'aquestes coques. Es veu que fa molts anys que es fan aquestes coques. Pel que tenim entès la primera coca que es va fer va ser a l'antiga pastisseria Novell -el que ara és l'Anfi- i en l'actualitat les dues pastisseries que les fan són la pastisseria Galí i l'Anfi. Totes dues coques són molt diferents entre si i hem volgut donar-les a conèixer a tothom, ja que són un producte d'aquí.
El pacte amb l'ajuntament dura dos anys. Què passarà a partir de l'any vinent?
Encara no ho sabem, hem de passar comptes i fer valoracions. Per part nostra, hem fet el que nosaltres volíem amb les festes que és convertir-les en temps d'oci. Quan passin unes setmanes decidirem si seguirem i l'ajuntament també haurà de dir la seva.
I amb l’agrupació? Quin futur li espera?
RS: De Raimons encara en van sortint però ningú s’atreveix a posar-li Raimunda a la seva filla. No coneixem cap nena petita amb aquest nom i la més jove del nostre grup té més de 50 anys. Hi va haver una època en què vam proposar que si algú deia Raimunda a la seva filla li pagaríem els bolquers de tot un any però ningú va picar.
Lorena Del Amor