el Cargol

Magazín del Penedès

Entrevistes

Sant Martí es vesteix de l’edat mitjana per rebre més de 7.000 visitants al Sarroca Medieval

Aquest cap de setmana se celebrarà una nova edició del Sarroca Medieval, un esdeveniment per viatjar cinc segles enrere i descobrir els oficis medievals així com la història del poble de Sant Martí i del seu conjunt monumental.
Els voltants de l’església romànica i el castell medieval de Sant Martí, al turó de la Roca, s’ambientaran en l’època dels cavallers i s’hi podran trobar activitats i productes de tota mena.
El regidor de Cultura i Festes, Albert Tort, i la regidora de Turisme, Esports i Igualtat, Àngels Vallès, ens parlen de la nova edició.

Quines novetats presentarà la fira aquest any?

Albert Tort: Farem una recreació històrica que serà l'arribada de la reina Sibil·la, que és la reina que es va refugiar aquí. Hi haurà més activitats infantils i hem creat una gimcana medieval que farà que la gent hagi de passar unes proves determinades i respondre preguntes relacionades amb la història del castell.

Àngels Vallès: L'objectiu de la gimcana és que el públic s'ho passi bé i tingui interès per pujar, veure i escoltar el que s’explica. Qui ompli els quatre segells de la butlleta entrarà en el sorteig d'una visita guiada al castell per a un altre dia i 20 escuts per gastar a la fira. El sorteig es farà diumenge.

Quines activitats s'han consolidat?

A.T: Com cada any es podrà pujar en trenet fins al castell però el campament medieval estarà just a la sortida del trenet, així des del primer moment se sentirà l'ambientació medieval. Per segon any es farà una reproducció del segell amb el qual signava Pere III i s'homenatjarà alguna persona destacada del municipi entregant-li la reproducció. Aquest any li atorgarem a una persona que ja en els anys 70 promovia els sopars medievals al castell, en Ramon Montserrat.

Per què no repetiu l'experiència de fer un espectacle a dins de l'església com l'any passat?

A.T: Aquest any l'hem substituït per un espectacle de foc i llum al carrer. La plaça del castell es converteix en una zona gastronòmica on la gent es queda a sopar i volem intentar allargar aquest moment. L'any passat vam notar que la gent havia de marxar d'hora cap a dins de l'església i per això aquest any hem volgut muntar un escenari a la mateixa plaça i fer l’espectacle fora

A.V: sempre tindrem ocasions de fer concerts a dintre. Va ser una experiència preciosa i de cap manera la volem desmerèixer però ja trobarem un altre dia per encabir-hi algun tipus de concert.

Sempre s'esgoten les entrades per veure la visita teatralitzada del castell. Què és el que atrau la gent?

A.T: la gent pot venir a veure el castell però en canvi, veure una visita teatralitzada, amb els oficis i veure que les parets tenen vida, només es pot veure en aquests dos dies.

A.V: La resta de dies es pot fer la visita al castell i t'ho pots imaginar però durant el Sarroca Medieval es veu d'una manera diferent. El públic pot veure oficis que ara ja quasi s’han extingit com el bufador de vidre, la teixidora...

Quin tipus d'espectacles es podran veure enguany?

A.T: Bàsicament hi haurà espectacles de recreació, és a dir, narració, escenes teatralitzades, espectacles al carrer, cercavila, música... L'ambientació durant tot el cap de setmana està molt cuidada i en serà la protagonista. També hi haurà dansa del ventre i comptarem amb els gegants, ja que justament representen el rei Pere III i la reina Sibil·la.

Què diferencia Sarroca Medieval d'altres fires d'aquest tipus?

A.T: Sarroca Medieval va més enllà d'un simple mercat, on es vénen productes i res més. Nosaltres intentem vincular el públic amb el patrimoni i la història del castell de Sant Martí i que s'interessin per conèixer la història d'aquí.

A.V: La fira està en un lloc immillorable i tan sols per gaudir del paisatge i de l'entorn ja val la pena pujar fins a dalt.

Quanta gent espereu rebre?

A.T: Ens costa molt calcular el número però normalment l'assistència de públic ronda entre les 7.000 i 9.000 persones, en funció de l'any. Ens volem mantenir en aquesta xifra tot i que es va notant que cada any es coneix més la fira i s'incrementa el nombre de gent.

Què suposa rebre tota a aquesta gent en un cap de setmana per a un poble com Sant Martí?

A.T: És una oportunitat a nivell turístic. Es posa en relleu el component cultural, històric i de recreació però a més hi té molta importància la promoció econòmica. Els assistents passen el cap de setmana al poble, van als restaurants i coneixen l'entorn del castell. Fins i tot ens trobem que hi ha gent del mateix municipi que diu que no havia entrat al castell i durant aquest cap de setmana aprofiten per visitar-lo.

Quins passos seguirà la fira en el futur?

A.V: L'espai del castell és limitat i no hi podem créixer gaire més però ens podem inventar alguna cosa perquè des de baix del poble ja comenci l'ambient. Aquest any ja hem col·locat el campament medieval a l’avinguda del Castell, des d’on surt el trenet que puja fins al turó. A vegades es forma una mica de cua esperant el tren així que els assistents que arribin podran passar l’estona d’espera veient els espectacles que s’hi faran en aquell racó. En el futur podríem créixer d’alguna manera en coses com aquesta.

Lorena Del Amor

0
0
0
s2smodern

Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !Vilafranca acollirà demà una Fira de consum de proximitat

Demà se celebrarà a Vilafranca la primera Fira per la república de Consum de proximitat, una primera edició que estarà centrada en els sectors energètics i de telecomunicacions. Serà de 10 a 20 [ ... ]

Llegir més
Finalitzen les obres de rehabilitació de l’edifici annex de la Torre medieval de Moja
Finalitzen les obres de rehabilitació de l’edifici annex de la Torre medieval de Moja

Ahir, amb l’acte de recepció de les obres, es van donar formalment per finalitzats els treballs de rehabilitació de l’edifici annex de la torre medieval de Moja. Les obres s’han executat en [ ... ]

Llegir més
En marxa la 28a Roda de Teatre Amateur de l'Alt Penedès
En marxa la 28a Roda de Teatre Amateur de l'Alt Penedès

El 14 d'octubre es va estrenar la primera obra de la Roda de Teatre Amateur de l'Alt Penedès amb l’obra Dos embolics i una recomanació del grup Pa amb xocolata a Cal Rubió. Enguany, l'estren [ ... ]

Llegir més

El Cargol 1017

Penedès Guia

Cellers de la DO Penedès

El Santoral de la setmana

Dimecres dia 5
Dalmau, Guerau, Crispina


Dijous dia 6
Nicolau, Pere Pasqual, Fortià, Asel·la


Divendres dia 7
Ambròs, Eutiquià, Fara


Dissabte dia 8
Immaculada Concepció de la Verge Maria, Esther


Diumenge dia 9
Restitut, Pere, Leocàdia


Dilluns dia 10
Eulàlia, M.D. de Loreto, Julià, Gregori


Dimarts dia 11
Damas, Pau de Narbona


Dimecres dia 12
Joana-Francesca, M.D. de Guadalupe, Sinesi