el cargol

Magazín del Penedès

Entrevistes

Sant Martí es vesteix de l’edat mitjana per rebre més de 7.000 visitants al Sarroca Medieval

Aquest cap de setmana se celebrarà una nova edició del Sarroca Medieval, un esdeveniment per viatjar cinc segles enrere i descobrir els oficis medievals així com la història del poble de Sant Martí i del seu conjunt monumental.
Els voltants de l’església romànica i el castell medieval de Sant Martí, al turó de la Roca, s’ambientaran en l’època dels cavallers i s’hi podran trobar activitats i productes de tota mena.
El regidor de Cultura i Festes, Albert Tort, i la regidora de Turisme, Esports i Igualtat, Àngels Vallès, ens parlen de la nova edició.

Quines novetats presentarà la fira aquest any?

Albert Tort: Farem una recreació històrica que serà l'arribada de la reina Sibil·la, que és la reina que es va refugiar aquí. Hi haurà més activitats infantils i hem creat una gimcana medieval que farà que la gent hagi de passar unes proves determinades i respondre preguntes relacionades amb la història del castell.

Àngels Vallès: L'objectiu de la gimcana és que el públic s'ho passi bé i tingui interès per pujar, veure i escoltar el que s’explica. Qui ompli els quatre segells de la butlleta entrarà en el sorteig d'una visita guiada al castell per a un altre dia i 20 escuts per gastar a la fira. El sorteig es farà diumenge.

Quines activitats s'han consolidat?

A.T: Com cada any es podrà pujar en trenet fins al castell però el campament medieval estarà just a la sortida del trenet, així des del primer moment se sentirà l'ambientació medieval. Per segon any es farà una reproducció del segell amb el qual signava Pere III i s'homenatjarà alguna persona destacada del municipi entregant-li la reproducció. Aquest any li atorgarem a una persona que ja en els anys 70 promovia els sopars medievals al castell, en Ramon Montserrat.

Per què no repetiu l'experiència de fer un espectacle a dins de l'església com l'any passat?

A.T: Aquest any l'hem substituït per un espectacle de foc i llum al carrer. La plaça del castell es converteix en una zona gastronòmica on la gent es queda a sopar i volem intentar allargar aquest moment. L'any passat vam notar que la gent havia de marxar d'hora cap a dins de l'església i per això aquest any hem volgut muntar un escenari a la mateixa plaça i fer l’espectacle fora

A.V: sempre tindrem ocasions de fer concerts a dintre. Va ser una experiència preciosa i de cap manera la volem desmerèixer però ja trobarem un altre dia per encabir-hi algun tipus de concert.

Sempre s'esgoten les entrades per veure la visita teatralitzada del castell. Què és el que atrau la gent?

A.T: la gent pot venir a veure el castell però en canvi, veure una visita teatralitzada, amb els oficis i veure que les parets tenen vida, només es pot veure en aquests dos dies.

A.V: La resta de dies es pot fer la visita al castell i t'ho pots imaginar però durant el Sarroca Medieval es veu d'una manera diferent. El públic pot veure oficis que ara ja quasi s’han extingit com el bufador de vidre, la teixidora...

Quin tipus d'espectacles es podran veure enguany?

A.T: Bàsicament hi haurà espectacles de recreació, és a dir, narració, escenes teatralitzades, espectacles al carrer, cercavila, música... L'ambientació durant tot el cap de setmana està molt cuidada i en serà la protagonista. També hi haurà dansa del ventre i comptarem amb els gegants, ja que justament representen el rei Pere III i la reina Sibil·la.

Què diferencia Sarroca Medieval d'altres fires d'aquest tipus?

A.T: Sarroca Medieval va més enllà d'un simple mercat, on es vénen productes i res més. Nosaltres intentem vincular el públic amb el patrimoni i la història del castell de Sant Martí i que s'interessin per conèixer la història d'aquí.

A.V: La fira està en un lloc immillorable i tan sols per gaudir del paisatge i de l'entorn ja val la pena pujar fins a dalt.

Quanta gent espereu rebre?

A.T: Ens costa molt calcular el número però normalment l'assistència de públic ronda entre les 7.000 i 9.000 persones, en funció de l'any. Ens volem mantenir en aquesta xifra tot i que es va notant que cada any es coneix més la fira i s'incrementa el nombre de gent.

Què suposa rebre tota a aquesta gent en un cap de setmana per a un poble com Sant Martí?

A.T: És una oportunitat a nivell turístic. Es posa en relleu el component cultural, històric i de recreació però a més hi té molta importància la promoció econòmica. Els assistents passen el cap de setmana al poble, van als restaurants i coneixen l'entorn del castell. Fins i tot ens trobem que hi ha gent del mateix municipi que diu que no havia entrat al castell i durant aquest cap de setmana aprofiten per visitar-lo.

Quins passos seguirà la fira en el futur?

A.V: L'espai del castell és limitat i no hi podem créixer gaire més però ens podem inventar alguna cosa perquè des de baix del poble ja comenci l'ambient. Aquest any ja hem col·locat el campament medieval a l’avinguda del Castell, des d’on surt el trenet que puja fins al turó. A vegades es forma una mica de cua esperant el tren així que els assistents que arribin podran passar l’estona d’espera veient els espectacles que s’hi faran en aquell racó. En el futur podríem créixer d’alguna manera en coses com aquesta.

Lorena Del Amor

0
0
0
s2smodern

Sebastià Bennasar guanya el 4t Celler de Lletres amb 'Terra Aspriva'.
Sebastià Bennasar guanya el 4t Celler de Lletres amb 'Terra Aspriva'.

    Sebastià Bennasar va rebre dimecres 3 d'octubre el 4t Premi de Novel·la Celler de Lletres al Centre Cultural de Sant Sadurní d'Anoia, durant la inauguració del Cicle Biblioteques amb [ ... ]

Llegir més
El doctor Bonaventura Clotet presenta el nou vi blanc solidari de Casa Ametller
El doctor Bonaventura Clotet presenta el nou vi blanc solidari de Casa Ametller

El doctor Bonaventura Clotet, una de les principals autoritats en la investigació i la lluita contra la Sida, va presentar dijous passat el nou vi  blanc SiVida de Casa Ametller, elaborat a la fin [ ... ]

Llegir més
La regidora de Turisme de Subirats, alcaldessa accidental fins el 22 d'octubre
La regidora de Turisme de Subirats, alcaldessa accidental fins el 22 d'octubre

La regidora de Turisme, Benestar Social, Participació Ciutadana i Gent Gran de l'Ajuntament de Subirats, Àngels Pinyol, va ser nomenada alcaldessa accidental el passat divendres. L’alcalde Pere  [ ... ]

Llegir més

El Cargol 1010

Penedès Guia

Cellers de la DO Penedès

El Santoral de la setmana

Dijous dia 18
Lluc, Just, Trifònia

Divendres dia 19
Pau de la Creu, Laura

Dissabte dia 20
Andreu, Artemi, Irene

Diumenge dia 21
Úrsula, Caius, Celina

Dilluns dia 22
Marc, Nunila, Alòdia

Dimarts dia 23
Servand, Germà, Oda

Dimecres dia 24
Antoni-Maria Claret