Santa Margarida i els Monjos viurà diumenge l’acte central del Remeiart: la fira que tindrà lloc de 10 a 21h al Castell de Penyafort, i que consistirà en una cinquantena d’activitats i tallers especialitzats i familiars. Un dia abans, se celebrarà al Molí de Foix l’Herbes Campus. Sobre aquest certamen, que ha esdevingut un referent entre les fires remeieres de Catalunya, en parlem amb l’alcaldessa, Imma Ferret.
Quan i per què es va decidir crear una fira dedicada a les herbes remeieres?
Aquest any celebrem la vuitena edició de la fira, i set de les Cuines i Tapes. La vam crear perquè ens vam estar replantejant com donar-nos a conèixer com a municipi i vam veure que no teníem cap fira. Per això vam apostar per fer-ne una sobre les herbes remeieres, un tema que aleshores començava a despuntar. Aquest món és molt ric ja que abasta des de la part gastronòmica, la medicinal o l'estètica, àmbits que han generat múltiples temes que hem anat treballant al llarg dels anys.
Us vau emmirallar en alguna altra fira?
No, quan vam decidir fer-la, vam mirar les que es feien a Catalunya i vam veure que només n'hi havia a Vilanova de Sau, Argensola i Tuixent. Aleshores vam constituir com una mena d'agrupació de fires d'herbes de Catalunya. D'aquesta manera no ens solapem en les dates i és una forma que els paradistes que estan a les altres fires puguin venir. La nostra per exemple, ja és fixa el tercer cap de setmana de juny i estem molt contents de la rebuda que té. Això sí, quan la vam iniciar hi va haver una gran feina tècnica d'anar a buscar aquells paradistes que aportessin un valor afegit, que tinguessin les seves parades molt ben treballades,i amb un producte de qualitat.
Quin és l'objectiu?
A banda de donar a conèixer el municipi amb tot el patrimoni que tenim, volem posar en valor el món de les herbes remeieres i poder conèixer tota la flora i fauna que tenim. En el fons, les herbes ens acosten més al nostre entorn natural.
A quin públic va adreçada?
Està pensada per a un públic familiar, ja que es fan molts tallers i jocs infantils, així com tallers i xerrades de tot tipus de temàtiques. La majoria són de les comarques del Gran Penedès, però també venen visitants de més enllà, perquè hi ha un públic molt fidel que va seguint aquestes fires i que ve cada any.
Quines són les principals novetats?
Aquest any hem incorporat l'Art a la Fira, una proposta de creació en la qual hi haurà artistes que faran demostracions in situ. També s'ha redistribuït l'espai d'exposició al Castell de Penyafort per crear un circuit que permeti els visitants passar per les parades, la zona de tallers i d'esbarjo infantil, i per la part gastronòmica, on s'han incorporat foodtrucks i zones de pícnic.
Quanta gent espereu?
En les darreres edicions hem tingut al voltant d'uns 5.000 visitants durant tota la jornada. L'any passat van baixar una mica perquè va fer molta calor, però a la tarda i al vespre hi havia molta gent. Esperem comptar amb el mateix nombre de visitants.
Dissabte se celebra al Molí de Foix l'Herbes Campus. En què consisteix?
És la part més tècnica i professional de la fira perquè forma part dels campus que s'organitzen des de la Generalitat de Catalunya. Hi participen una cinquantena de persones. Enguany tractarà sobre les tintures, del qual parlaran diversos ponents.
La fira ha fet incrementar l'interès i el coneixement de les propietats d'aquest tipus d'herbes?
Jo crec que cada vegada prenem més consciència de la importància de les herbes remeieres i que és un món que podem conèixer encara millor i incorporar a la nostra vida. Un bon exemple és el llibre que vam editar l'any passat sobre la flora penedesenca, Flora medicinal del Penedès. Plantes remeieres de camps, vinyes i marges, dels vendrellencs M. Pilar Lopez i d’en Francesc Caral.
Un llibre que gairebé s'ha esgotat.
Sí, aquest any volem fer-ne una segona tirada perquè gairebé no ens queden exemplars. La veritat és que els autors van fer un treball molt acurat, amb unes fitxes tècniques molt específiques de totes les herbes que es poden trobar aquí, de les propietats que tenen, dels diferents usos, com s'apliquen, on es poden trobar, etc. És un llibre molt instructiu que serveix tant per als professionals com per a la gent que no en sabem gaire.
La Nit dels Vermuts i Licors d'Herbes i les Cuines i Tapes cada cop tenen més adeptes.
Sí, la primera és una de les parts més lúdiques i que cada cop té més acceptació, com també les Cuines i Tapes. El problema, en aquest darrer cas, són els caps de setmana, quan es concentren més els visitants, i de vegades quedem curts de tapes, però procurem que els restauradors en facin una bona previsió. Amb les Cuines i Tapes és on més hem notat que la gent del municipi es fa seu el Remeiart, perquè diuen: “Anem a fer un Remeiart” que vol dir anem a fer una tapa. Molta gent ja les esperen i fa goig veure grups de gent que van cada any afer tapes. A més, es una manera per incentivar més la restauració local. El Remeiart suposa una gran inversió, però hem calculat que per cada euro que s'inverteix, el retorn és de set, fet que és important.
Totes les activitats de la fira es poden consultar al web del Remeiart.
Olga Aibar