Bomber, escriptor, coordinador del Riudelletres i, aquest any, encarregat de fer la conferència institucional a Vilafranca per la Diada Nacional de Catalunya. Jordi Romeu Carol ha sabut trobar la fórmula per poder combinar la feina amb les seves passions.
El passat dimarts al vespre, amb motiu de l’11 de setembre, va explicar al saló de sessions de la Casa de la Vila quin impacte va tenir per al Penedès la Guerra del Francès. I no només això, sinó que també va posar en relleu com els escriptors afronten els fets històrics a l’hora de tractar-los en les novel·les.
Perquè una de les passions de Jordi Romeu Carol és la literatura, motiu pel qual ha publicat diversos llibres, com Germans de guerra, i ha coordinat des del 2017 el Riudelletres, que tornarà a celebrar-se aquest cap de setmana a Sant Pere de Riudebitlles.
Aquesta setmana has hagut de preparar dos esdeveniments. Un ha estat el Riudelletres. Quanta feina implica l’organització de cada edició?
Ara hi ha més feina que a l'inici perquè hi ha més parades. Hem de gestionar tot el tema de promoció a través de xarxes socials i fer difusió per diferents canals. Hi ha molta feina a fer, també de coordinació amb les parades per la gent que signa llibres i que fa presentacions.
El Riudelletres va començar el 2017 i des de l'inici ets el coordinador. Va ser una iniciativa teva?
Entre en Jaume Felipe, bibliotecari i també president de Cineclub Vilafranca, i jo vam començar a pensar en la iniciativa, tot i que al principi la proposta estava més aviat dirigida als professionals. Vam fer xerrades, ponències i tallers, però tot molt dedicat a gent que treballava en aquest món: editors, llibreters, bibliotecaris... L'any passat ja vam obrir-lo a tothom fent la fira de llibres i actes al carrer i posant parades.
El canvi de format va atraure un públic que altres anys no anava.
Clar, l'objectiu era atraure aquest públic que abans no venia. Ara és accessible a tothom, inclosos els nens i nenes. Cada any triem algun tema per a cada dia i dissabte fem literatura infantil i juvenil, perquè creiem que és una branca que hem de tocar.
Un altre dels eixos d’aquest any és la novel·la negra.
Ara la novel·la negra s'està llegint molt, per tant, pensàvem que era interessant donar-li un espai, per això ve la Clàudia Pujol, experta en el tema. I pel que fa a la literatura com a eina de cohesió social, eix central del diumenge, aquest any fem una trobada de clubs de lectura del Penedès-Garraf. Els clubs de lectura són un fenomen que està funcionant a tot Catalunya. Tenen una funció social, més enllà de la cultural, ja que els membres dels grups acostumen a establir un vincle, una amistat. Per tant, la literatura no només ens forma en l’àmbit cultural, sinó que també ho fa en el social.
Aquests clubs de lectura i el Riudelletres comparteixen un objectiu, que és descentralitzar les activitats relacionades amb la literatura, ja que Barcelona acostuma a absorbir-ho tot.
Fer el Riudelletres a Barcelona no tindria sentit perquè ja hi ha la Setmana del Llibre, i hi ha presentacions cada dia. En canvi, al Penedès hi ha activitat, però una fira de llibres fins ara no existia. És una manera de treure la literatura de Barcelona i portar-la cap a altres llocs.
I també és una manera de promoure la literatura i la cultura catalanes.
La catalana i la del territori, perquè ve molta gent que és d'aquí, de Vilafranca, de Sant Sadurní... Volem promoure la literatura penedesenca i, a més a més, gairebé tota en català.
Pel que fa a la conferència institucional per la Diada Nacional de Catalunya, com et va arribar la proposta?
Em van trucar des de l'Ajuntament de Vilafranca dient-me que l'alcalde volia parlar amb mi. Francisco Romero em va dir que havia llegit el meu darrer llibre, Germans de guerra, i que li havia agradat molt. Em va preguntar si podríem relacionar-lo amb l'11 de setembre i li vaig dir que sí. L’obra està ambientada al Penedès durant la Guerra del Francès, però existeix una relació amb la Guerra de Successió. Les seves conseqüències encara duraven cent anys després perquè va canviar tot el sistema polític i totes les lleis. Aquestes conseqüències es traspassen a la Guerra del Francès i algunes duren fins avui dia. Les lleis han canviat, però hi ha una herència que es manté.
Per què és important la literatura per a la memòria?
Si vols conèixer la història, pots buscar un llibre sobre la matèria escrit per experts i tindràs la informació de manera acurada. En canvi, llegir una novel·la històrica és una manera de passar-s'ho bé i, alhora, aprendre sobre fets històrics.
Roger Freixa