Aquest dissabte i diumenge se celebrarà a la rambla de la Generalitat de Vilafranca, la cinquena Fira Mercat Vins Rebels amb més de 300 vins de mínima intervenció. Totes les novetats d’enguany ens les explica el seu impulsor, el vilobinenc Ton Rimbau.
Quants cellers participen a la fira?
Més de 40 cellers de Catalunya i un de Huelva, la majoria dels quals fan vins naturals, i la resta biodinàmics o ecològics.
Els vins naturals sembla que estan de moda des de fa uns anys. Quins avantatges tenen?
Sí, és una moda ha vingut per quedar-se, ja que els vins naturals tenen molts avantatges. En no portar sulfits no donen maldecap i l’alcohol se sintetitza en la meitat de temps.
La fira-mercat tornarà a fer-se a la rambla de la Generalitat després de celebrar-se al parc 1 d’Octubre i al pavelló firal. A la Girada va funcionar millor com a espai?
Sí, té avantatges, com el fet que es pot aparcar bé i hi ha més espai d’ombra, per tant no necessitem pèrgoles. El primer any vam tenir el problema que les carpes no es podien fixar al terra perquè el parc està situat sobre les vies del tren, així que vam tenir algun problema amb el vent.
Quin és l’objectiu de la fira?
La fira està pensada per als cellers, no per a la gent, perquè venguin vi de cara a Sant Joan, per això vaig pensar en fer-la al juny, però el problema és que el temps no ens ha acompanyat. El primer any es va fer en plena covid; el segon any feia molt de fred i el tercer, molta calor.
Abans la fira es feia el diumenge i dilluns per facilitar que els professionals hi anessin, però ara la feu el cap de setmana. Quin és el motiu del canvi?
Doncs que els professionals no van respondre com hauríem volgut, per tant prioritzem el fet que la gent pugui venir a tastar i comprar i si volen fer-ho els professionals, que s’agafin festa.
I hi ha forces vendes?
Sí, l’any passat es van vendre dues ampolles per persona. Nosaltres donem un tiquet de regal de 5 euros per comprar vins rebels i una copa Riedel de tast professional de regal, però ens va sorprendre que la gent va comprar més d’una ampolla i fins i tot caixes. Aquest és el nostre interès, perquè si ser a la fira et costa 150 euros, puguis tenir un retorn molt superior perquè hi vulguis tornar, i és així perquè la majoria repeteixen.
Però també teniu cellers que no havien participat altres anys.
Sí, enguany venen cinc dels set membres del viver de cellers, tres cellers d’una associació de Banyuls i un de Huelva (Mario Garay). També hi seran grans distribuïdors com Cuvée 3.000, Adrien Sage (França) o Xavier Sala. L’any passat vam tenir un importador italià.
Quines altres novetats hi haurà?
Comptarem amb la presència d’una empresa de Sant Pere Molanta que fa cremes per la pell amb restes de raïm (Foosh Beauty). A més, la Boteria Torner farà un joc consistent en tastos de vins que han passat per diferents tipus de botes, de roure, castanyer o cirerer per veure els matisos i perfils que cada fusta aporta als vins. Tornarem a tenir una taula de llibres de vins rebels, i una altra del col·lectiu Mir Geribert.
Reivindiqueu el fet que el vi és cultura.
Sí, així vam “batejar” el concurs literari que cada any promovem a l’entorn de la fira, i que té molta acceptació. Aquest any ens han enviat 31 relats relacionats amb el vi, que han estat valorats per cinc jutges del col·lectiu Mir Geribert. El dia de la fira es lliuraran els premis. El guanyador s’endurà el seu pes en vi, el segon dues caixes de vi i el tercer una. Són premis importants.
És un acte que crida molt l’atenció.
Sí perquè compta amb una gran romana de fusta per pesar el guanyador, que vaig construir jo mateix. Això sempre atrau els visitants i els mitjans.
On es poden comprar les entrades de la fira-mercat?
A través de les webs firavinsrebels.com o a codetickets.com. Si es compren anticipadament el preu és de l’entrada per als dos dies (dissabte i diumenge) és de 18 euros i de 22, si es compra els darrers tres dies. El problema és que la gent s’espera a comprar-les fins gairebé l’últim dia, perquè no acostumen a comprar les entrades anticipades, així que costa molt fer previsions de visitants.
Quants en vau tenir l’any passat i quants n’espereu?
L’any passat les previsions eren per a 3.000 persones i en van acabar venint 700, perquè va ploure força a la comarca, tot i que a Vilafranca només van caure quatre gotes, i això va desmotivar. En ser una fira a l’aire lliure depens del temps que faci. Esperem que aquesta edició el temps ens acompanyi i respecti, tot i que la pluja és necessària. Tinc el cor partit, perquè com a viticultor vull que plogui, però d’altra banda, espero que no aquests dos dies.
Olga Aibar Toro