La sadurninenca Anna Roig torna als escenaris després de 9 anys de silenci discogràfic, per presentar el seu darrer disc Aportar bellesa al món, una peça més personal i reflexiva, que surt a la venda avui. Vilafranca acollirà el primer concert de la gira el 26 de març a l'Auditori Municipal, a partir de les 19h, en el marc del Festival Barnasants 2023.
L'artista obre nova etapa i deixa enrere el grup amb qui va començar a tocar, L'ombre de ton chien, i amb qui havia gravat tres discs Anna Roig i L'ombre de ton chien (Satélite K. 2009), Bigoti vermell (Satélite K. 2011) i Un pas i neu i un pas (Satélite K. 2014). Amb ells va actuar als auditoris, teatres i festivals més reputats del país.
En paral·lel a la seva carrera artística ha seguit sempre en contacte amb el món de la pedagogia musical, especialitzant-se en la sensibilització musical dels més petits.
També és autora del llibre de petits relats Tan de veritat com les coses que penso, les coses que m'invento i les coses que he somiat (Columna Edicions. 2012), així com de cançons per a obres de teatre com Trau de Guillem Albà, Vilafranca. Un dinar de Festa Major de Jordi Casanovas o La parada dels somriures d'Ohissa Teatre, entre altres.
El títol del disc Aportar bellesa al món és tota una declaració d'intencions.
Sí, vaig acabar la gira de l'últim disc d'Anna Roig i L'ombra de ton chien el 2016. No n’havia fet cap nou des del 2014 i no tenia ganes de tornar-hi, però en anar a veure un dia l'Àlex Cassanyes a l'Auditori de Vilafranca vaig recordar perquè servia la música, per aportar bellesa al món. Em vaig adonar que el que havia fet sempre era això i que no estaria gens malament tornar-hi algun dia. Durant aquest temps havia participat a l'espectacle La tendresse. Hommage aux belles chansons, amb l'Àlex Cassanyes Big Bang Project, amb versions de cançó francesa i de big band, però no havia tret un disc, i ara m'he decidit a tornar-hi.
Així, l’Àlex Cassanyes va ser un dels motius que et va fer decidir tornar als escenaris?
En sentir-lo vaig tenir ganes de fer remoure l’interior de la gent com havia fet altres vegades. Normalment quan surts d'un concert ho fas millor que quan hi has entrat, i és bonic fer reflexionar, aportar coses boniques i que els assistents tinguin ganes de ser millor persones quan en surtin.
Com són els temes del disc?
Són onze temes que he escrit des del 2016 fins ara. L’últim el vaig fer el novembre de 2022 i vam gravar-lo al gener. Són cançons més reflexives comparades amb el que la gent estava acostumada amb L'ombre de ton chien, que parlen del món interior com de l’exterior. El motiu és per les situacions que m'he anat trobant durant aquest temps. El moment de deixar aparcat el projecte va suposar per a mi un daltabaix, i he hagut de fer un treball emocional important, amb sensacions que estan aquí reflectides. També parlo del món exterior, perquè la pandèmia i la malaltia i la posterior mort de la meva mare em van fer reflexionar sobre què és la vida, quin paper tenim i per què hi som i perquè no hi som.
El jazz és molt present en diferents moments del disc.
Sí, els temes tenen arrenjaments d'Àlex Cassanyes, fet que li dona uns matisos molt bonics a cada temàtica que tracto. El dic té una sororitat més jazz, però una mica diferent a l’habitual.
També ha canviat part del grup que tenies abans.
Hi segueixen sent el Ricard Parera a la bateria i el Carles Sans al piano, però ja no hi són el Magí Batalla ni el Carles Munts perquè el Magí viu al Brasil, tot i que ha fet les mescles, i el Carles ja no es dedica a la música. Ara s'han incorporat a la formació Alba Careta a la trompeta, Jordi Santanach al saxo i clarinet, Àlex Cassanyes que toca el trombó, Carla González al contrabaix i Andreu Vilar al vibràfon, que és un instrument poc habitual.
Què has fet durant el temps que no has estat damunt dels escenaris?
M'he dedicat a la meva altra feina, que és professora de música. Fa 13 anys que treballo a l'escola de música de Martorell, i també vaig fer classes per a nadons a la botiga La Panxamama de Vilafranca des del 2016 fins als 2021. Des del setembre de 2021 treballo també a l'escola Municipal de Música de Vilafranca amb infants fins als sis anys, perquè m'agrada la seva espontaneïtat i pel tipus de jocs que pots fer, creant un imaginari divertit.
El concert de Vilafranca és el primer de la gira.
Sí, sempre hem estrenat tot els discs a Vilafranca, fet que és un plaer, i el públic ens respon molt bé. Ens fa il·lusió. Serà un concert-espectacle, dirigit pel Jordi Casanovas, que intentarem que, a banda de gaudir de la música, sigui bonic, sobretot la part visual. Hi haurà un gran treball de llums, amb escenografia i explicacions per part meva dels diferents moments en què he anat creant les cançons.
Ja havíeu col·laborat junts abans.
Sí, vam fer una cançó per l’obra Vilafranca, un dinar de Festa Major i ara em va demanar fer-ne una altra per al seu darrer muntatge, però com que ja tenia una que hi encaixava Una abraçada de mare, l’hi vaig cedir, amb la condició que també estaria al disc. Ens vam posar d'acord de seguida. Que el Jordi Casanovas hagi volgut dirigir-nos és un honor perquè és una persona de renom, premi Nacional de Cultura, reclamat arreu, i que vulgui dedicar una part del seu temps a aquest espectacle és fantàstic. Estic treballant molt a gust amb ell, per la seva sensibilitat i perquè sap trobar els recursos per expressar el que vull.
Olga Aibar Toro