Foto: Fèlix Miró
El catedràtic de filosofia de la Universitat de Barcelona, el medionenc Josep Maria Esquirol, va obrir ahir la primera edició de la quarta edició del festival Vilapensa a l’Auditori del Vinseum, que es va omplir. L’acte el va introduir el coordinador del festival, Jordi Sàbat, que va explicar la raó d’haver escollit el tema del mal com a eix d’enguany.
Seguidament, Esquirol va fer una didàctica i reflexiva exposició sobre el problema del mal i el seu abast, pel fet que “és la qüestió més gruixuda de la història del pensament fiosòfic, teològic i religiós o, si més no, una de les que més, perquè no té solució”. Per aquest motiu, va assegurar que “convé un endreçament”. El profesor es va preguntar si hi ha cap fenòmen del mal paradigmàtic, és a dir el mal en majúscules, i quin tipus de mal seria.
Esquirol va assegurar que “el patiment dels innocents, dels nens, és el mal en majúscules. No té cap mena de sentit. El que fa el que el mal sigui el mal és el seu excès”, va assegurar. El problema del mal no és el mal, és quin sentit té, si és que en té”, va reblar.
Segons Esquirol “el mal és l’absència del bé, ve perquè nosaltres el fem” i la pregunta és “de quina manera es pot parlar sobre el mal i com i quin tipus de discurs s’ha fet sobre el problema?”. El profesor va esmentar la literatura narrativa i simbólica a l’entorn del mal, les teories medievals i les grans filosofies de la història.
També es va qüestionar sobre si existeix cap filosofía que abordi el problema del mal sense voler dissoldre’l. Segons va defensar, cal una “filosofía sense luxes. El discurs no pot ser molt vistós o enlluernador, sinó que cal limitar-lo”.
Foto: Fèlix Miró
Les activitats del festival Vilapensa continuaran aquesta tarda a les 19h amb el filòsof de la Universitat de Bonn, Markus Gabriel i Núria Sara Miras que parlaran sobre els “principis morals per a temps foscos”.
Les conferències, exposicions, debats i presentacions organitzades a l’audiotori del Vinseum i a altres indrets de Vilafranca continuaran fins dilluns. Finalitzaran amb la conferencia “Auschwitz i el silenci de Déu?” a càrrec de Manel Gasch i de Daniel Ashkenazi.
Les persones interessades en asistir a les sessions presencials al Vinseum han de realizar una reserva prèvia a través de la pàgina web del Vinseum: entrades.vinseum.cat.