A partir d’aquest divendres i fins al diumenge 21 de febrer la Capella de Sant Joan de Vilafranca serà l’escenari de l’homenatge al mestre republicà Antoni Benaiges, assassinat a al petit poble de Burgos i enterrat en una fossa comuna l’any 1936.
En una escola rural republicana de principis dels anys 30, un mestre innovador va llançar un experiment inèdit en aquelles terres: una premsa escolar. Els quaderns publicats a l'impremta de l’alumnat d'aquell perdut llogarret de Burgos van viatjar fins a França, Mèxic, Argentina, Cuba, i escoles de tot l’estat. El mestre en canvi, va acabar afusellat i enterrat en una fossa comuna durant els primers dies de la Guerra Civil. Setanta-cinc anys després, un fotògraf en serà el testimoni.
A través de les 32 fotografies de Sergi Bernal, aquest projecte expositiu "no només intenta desenterrar la memòria de les fosses comunes de la Guerra Civil, sinó que també vol tancar la història d’una promesa incomplerta, la història del mestre Benaiges i el seu alumnat que mai van poder veure el mar de la mà del seu tutor, tal i com els va prometre després d’editar el quadern El mar".
Aquesta exposició també reivindica "una pedagogia on l’alumnat sigui el centre del procés educatiu", com amb l’exemple dels quaderns que aquells alumnes editaven a l’escola del petit poble de Bañuelos de Bureba, a Burgos, on Antoni Benaiges seguí el mètode Freinet.
El projecte expositiu de Sergi Bernal també inclou quatre facsímils del quaderns de l’Antoni Benaiges (1934-1936), una fotografia plastificada del grup escolar de Bañuelos, dues fotografies en cartró ploma d’una impremta i dos llibres titulats Antoni Benaiges el mestre que va prometre el mar.