David Monteagudo publicarà una reedició de Fi (Quaderns Crema) que inclourà un annex amb el desenllaç original que va escriure per tancar la novel·la. Ho va avançar a l’ACN el mateix autor, il·lusionat per revelar el final real d’una novel·la que el 2009 el va catapultar a la fama literària.
Precisament, Monteagudo considera que el desè aniversari és el moment idoni per revisar-ne alguns detalls estilístics i premiar els lectors més fidels amb una “edició de col·leccionista” que publicarà quan acabi l’any. L’autor, resident a Vilafranca, recorda orgullós tant l’èxit que va tenir la novel·la com la “polèmica” que va provocar el seu final, amb molts elogis però també dures crítiques. Revelant-ne el desenllaç original, confia que el debat estarà servit de nou.
Fi és una novel·la que ha desfermat passions, amb molta gent que no li va agradar però també té els seus ‘frikis’, i aquesta serà una edició per a col·leccionistes”, explica David Monteagudo a l’ACN, content per poder compartir el final que ell realment va idear per tancar la història d’aquell grup d’amics retrobats en un refugi de muntanya. L’autor recorda que la seva proposta original no va satisfer l’editor, Jaume Vallcorba, que li va plantejar diverses opcions alternatives, una de les quals és la que va acabar llegint el públic.
Després de l’èxit aconseguit el 2009, ara Monteagudo s’ha proposat premiar la “curiositat” dels seus lectors amb un annex d’una quinzena de pàgines, conscient que això pot fer ressorgir el debat d’opinions que es va obrir fa deu anys. “Si Fi és un llibre polèmic, el seu final encara ho és més, i encara avui m’ho recorden alguns lectors quan faig alguna trobada”, admet, impacient per la rebuda que tindrà la reedició. Mentrestant, prepara la sortida a la venda del seu últim llibre, que publicarà aquest mes de febrer.
En aquests deu anys, a l’estat espanyol s’han distribuït 50.000 exemplars de Fi en onze edicions. L’última, publicada arran de l’èxit de l’adaptació cinematogràfica homònima que se’n va fer el 2012, la qual va estar nominada al Goya al millor guió adaptat. A l’estranger, la història signada per David Monteagudo s’ha traduït a l’alemany, el rus, l’italià i el neerlandès, entre altres idiomes. La previsió és publicar la reedició en castellà i català.