Vilafranca del Penedès ha començat el mes d'octubre amb l'inici de les obres de la nova biblioteca, amb tres plantes i una capacitat per a 600 persones. L'equipament, situat a la nau Cortina, entre els carrers Comerç i Sarriera, disposarà de diverses zones per dur a terme activitats de diferents característiques, amb l'objectiu d'esdevenir un espai públic de dinamisme cultural i socialització. La previsió de l'Ajuntament és inaugurar-la a la tardor del 2026.
La biblioteca tindrà 1.415 metres quadrats, repartits entre les tres plantes, tal com ha explicat el regidor d'Espai Públic i Transició Ecològica, Miquel Medialdea. La planta semisoterrani tindrà un pati amb grades, una sala polivalent, un magatzem de documents i una zona de treball intern. La intenció és que es facin activitats de promoció, visites escolars, clubs de lectura, tallers i altres activitats similars.
L'accés principal estarà a la planta baixa, que disposarà d'una placeta tocant al carrer Sarriera, un espai d'estada que pretén esdevenir una mena d'àgora amb zones verdes. La planta baixa també tindrà una àrea de petits lectors i els espais de lectura i d'informació i suport. Pel que fa a la planta primera, es construirà en un espai nou que guanyarà la nau. En aquesta zona es duran a terme sessions formatives i hi haurà àrees d'estudi i de treballs en grup.
Medialdea ha subratllat la sostenibilitat mediambiental com un dels elements a destacar de la nova biblioteca. El projecte, redactat des dels serveis municipals, inclou la rehabilitació de la façana i de la coberta amb l'objectiu de millorar l'aïllament tèrmic, així com la instal·lació de 72 plaques fotovoltaiques que permetran estalviar uns 16.064 euros a l'any. A més a més, el disseny de la placeta està pensat per reaprofitar les aigües pluvials recollides a la coberta de l'edifici per al reg de la vegetació.
L'alcalde, Francisco Romero, ha comentat que s'instal·laran a la Biblioteca Torras i Bages els plafons explicatius del projecte. "Anunciar la construcció d'una nova biblioteca és un dels moments més feliços per a un alcalde, perquè suposa l'accés al coneixement i activa l'esperit crític", ha afegit. Romero ha detallat tot el procés previ de l'administració pública per poder fer realitat el nou equipament, amb una inversió total de 3,75 milions d'euros, gran part dels quals es financen amb ajuts europeus Next Generation i l'aportació de la Diputació de Barcelona.
"La biblioteca serà una realitat gràcies a les gestions per obtenir la cessió anticipada de l'equipament, que va ser el resultat de l'aprovació del nou planejament urbanístic de l'entorn del carrer Comerç", ha manifestat l'alcalde. "Aquesta obra serà un pas més per a la dinamització de la zona", ha afegit Miquel Medialdea, qui també ha fet referència a la recent licitació d'Adif per cobrir les vies del tren i urbanitzar l'entorn de l'estació.
Al seu torn, la regidora de Cultura, Àngels Dalmau, ha remarcat la necessitat de la nova biblioteca "des de feia temps" i ha posat en relleu les seves característiques. "No només oferirà l'accés a espais de lectura i a fons documentals, sinó que també serà un espai viu i inclusiu, la casa de totes i tots, amb una arquitectura pensada perquè sigui acollidora", ha expressat Dalmau.