Foto: Fèlix Miró.
La Festa Major de Vilafranca introduirà noves mesures d’accessibilitat adreçades a col·lectius amb necessitats específiques, com la subtitulació del pregó, que s’afegeix a la traducció en llenguatge de signes del mateix pregó, el pregonet i els balls parlats del dia 31 i a la instal·lació de zones tranquil·les el dia 29, tant a la Cercavila com a la Processó.
La subtitulació del pregó s’incorpora després de rebre la demanda de diverses persones amb sordesa i de l’associació ACAPPS (famílies i persones amb sordesa), ja que aquest col·lectiu no utilitza el llenguatge de signes i es comunica oralment amb l’ajuda d’implants acústics i lectura labial.
Des del Servei de Cultura es va contactar amb aquesta associació, que ha fet l’assessorament tècnic per tal de poder oferir els subtítols. Al mateix temps, es va contactar amb l’empresa que fa la realització del pregó per trobar l’encaix tècnic per poder-ho emetre per la pantalla que hi haurà a la plaça i també per Penedès Televisió.
D'altra banda, es manté la traducció en llengua de signes catalana, implementada ja anys anteriors en els actes del pregó, de les actuacions de lluïment dels balls parlats i del pregonet. Aquesta traducció es pot seguir en directe des del mateix esdeveniment, ubicant-se a l’espai proper a la persona intèrpret, i també per Penedès Televisió. Només hi ha un canvi en la traducció en directe del pregó, ja que s’emetrà a la pantalla ubicada a la mateixa plaça, per fer-ho compatible amb la subtitulació.
Foto: Ajuntament de Vilafranca del Penedès.
Zones tranquil·les a la cercavila i la processó del 29
Alhora, com ja es va fer l’any passat per primer cop, s’instal·laran zones tranquil·les per a infants amb trastorns de l’espectre autista (TEA) o bé persones amb alta sensibilitat al soroll en el transcurs del recorregut de la cercavila i de la processó del dia 29, després de valorar positivament les accions empreses l’any passat amb l’associació Autisme amb futur i d’acord amb el Consell de la Festa Major.
En aquestes zones, el seguici festiu reduirà el volum de la música i dels diferents elements sonors en funció dels balls, i les colles de foc passaran per aquest tram amb pirotècnia sense tro per tal de facilitar el seguiment i la vivència de la festa per part d’aquests col·lectius.
A la cercavila del matí la zona tranquil·la s'ubicarà al mateix espai que l’any passat, a la plaça del Vall del Castell, on hi haurà tres carpes per protegir-se del sol i banderoles de senyalització. També hi haurà personal del Servei de Cultura de l’Ajuntament facilitant informació a les persones i famílies que necessitin fer ús d’aquest espai.
Pel que fa a la processó del vespre, el recorregut comença al carrer del Cid número 40, casa de l’administradora del 2023, Laura Bages, i es dirigirà cap a la basílica de Santa Maria passant pel carrer de Pines, Plaça Milà i Fontanals, Raval de la Font, Banys, Beneficència, Sant Pau, Vall del Castell, plaça de l'Oli i plaça de Jaume I. En aquest cas, la zona tranquil·la s’establirà al carrer dels Banys, entre els números 6 i 10, senyalitzada amb les mateixes banderoles identificatives que la cercavila del matí.