Satisfacció generalitzada a Vilafranca del Penedès per la notícia coneguda fa només unes hores que el Drac de Vilafranca ha estat declarat per la Generalitat de Catalunya Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). La figura més antiga i representativa de la Festa Major ha estat reconeguda entre els cinc elements de la imatgeria festiva lligats a les festes i tradicions emblemàtiques de Catalunya.
L'alcalde de Vilafranca, Francisco Romero, la regidora de Cultura, Àngels Dalmau, els Amics del Drac i els Administradors i Administradores de la Festa Major 2024 han celebrat aquesta tarda el reconeixement a la Casa de la Festa Major en un acte amb la premsa comarcal.
La regidora de Cultura, Àngels Dalmau, indicava que "estem molt contents que el Drac hagi obtingut aquest reconeixement pel seu valor històric, més enllà de Vilafranca i del Penedès, gràcies a la feina conjunta realitzada per l'Ajuntament i la Fundació de la Festa Major".
En representació dels Amics del Drac, Xavi Alarco, indicava que "celebrem molt que la peça hagi estat reconeguda i les possibles ajudes que es rebran arran del reconeixement seran molt benvingudes per a futures restauracions". De fet, fa només dues setmanes que se l'ha fet un "rentat de cara" al Drac, amb una nova capa de pintura, arran dels desperfectes patits per la pluja durant la Festa Major de l'any passat. També ha apuntat que "aquesta és una peça de la vila i destigem que continuï en actiu i que la poguem gaudir durant molts anys".
La peça carregada amb els coets pesa uns 120 quilos, aproximadament i la seva rèplica, datada del 2006, uns 80.
En nom dels Administradors i Administradores de "la més típica", Josep Maria Feliu indicava que "estem molt contents que aquesta gran notícia coincideixi amb el nostre any com a Administradors. El Drac és un dels elements més identificatius de la Festa Major i un reconeixement molt important per a la peça i per a totes les generacions de vilafranquins i vilafranquines".
Finalment, l'alcalde de Vilafranca, Francisco Romero, també indicava que, des del 2019, es va moure fitxa per aconseguir aquest reconeixement, que pensàvem que seria molt difícil d'obtenir perquè sempre s'atorgava a edificis com Santa Maria, el Vinseum o les muralles de la vila. El repte era molt difícil, però finalment s'ha fet realitat. És un pas endavant molt important en el treball que estem fent per a aconseguir el reconeixement de la figura per la UNESCO", ha assegurat.
La regidora de Cultura ha avançat que es farà una festa de celebració, però que encara no té una data concreta.