Pep Antoni Roig guanya el I Premi Anna Maria de Saavedra

Pep Antoni Roig, nascut a Barcelona el 1988 i resident de fa molts anys al Pla del Penedès, ha estat el guanyador de la primera edició del Premi Anna Maria de Saavedra amb la seva novel·la Abans de la boira. Segons el jurat, “l’obra està farcida de referències literàries i ha estat escrita per una persona que domina la llengua en tots els seus registres”.

Abans de la boira és una novel·la curta que posa en contacte dos personatges: un professor d’Història de l’art a la Universitat de Siena, a Itàlia, que acaba de trencar amb la parella i torna a casa per assistir a l’enderroc del campanar de l’església del seu poble, i un camioner de la Catalunya Nord, en el trajecte que va des de l’aeroport de Girona a Vilaplana.

Un fals diàleg, fresc i ple d’ironia

Sota la forma d’un fals diàleg, tota vegada que les respostes de l’interlocutor –el camioner- s’han de sobreentendre a partir del que va dient la veu principal, la novel·la va seguint el curs capriciós i erràtic d’una conversa, és a dir, va saltant d’un tema a l’altre i situa el lector en diferents contextos, com poden ser la memòria personal del protagonista, la passió per Itàlia en general i per la ciutat de Siena en particular, el paisatge penedesenc o el caràcter deshumanitzador de la tecnologia. Tot plegat presentat d’una manera hiperbòlica i sentenciosa, en uns capítols curts que faciliten aquests canvis temàtics. Per al jurat, es tracta d’un text fresc, farcit d’ironia, amb contínues picades d’ullet literàries, que combina registres cultes i col·loquials amb una doble mirada que és, a la vegada, localista i cosmopolita.

El premi, organitzat conjuntament per Edicions i Propostes Culturals Andana i La Cultural llibreria amb el suport de l’Ajuntament de Vilafranca i el Consell Comarcal de l’Alt Penedès, consisteix en l’edició i distribució de l’obra a les llibreries de tots els territoris de parla catalana de cara a la campanya de Nadal i Reis. S'acompleix així l’objectiu del premi de seleccionar l’obra d’un autor inèdit, resident a la comarca de l’Alt Penedès, per tal de publicar-la i contribuir a impulsar la trajectòria literària del seu autor.

Deu originals de diferents gèneres literaris

El jurat, integrat per l’escriptor Jordi Llavina, la conductora d’un club de lectura de la Biblioteca Torras i Bages Elvira Mestres, l’editor Ramon Nadal i els llibreters, Quim Jubert i Jordi Romeu, es va reunir diumenge passat per emetre el seu veredicte. En aquest sentit, el jurat va destacar, d’entrada, tant la quantitat com la qualitat dels originals presentats –un total d'onze-, així com el fet que les obres presentades incloguessin diferents gèneres literaris: poesia, teatre, reculls de contes i novel·la. D’aquesta manera es feia realitat l’esperit amb el qual es va convocar el premi, d’estar obert a tots els gèneres de la creació literària adreçats a un públic adult.

De les onze obres presentades, el jurat va elegir tres obres finalistes: un recull de contes intitulat Cinc dits té una ma, el poemari La tendresa dels roures i la novel·la Abans de la boira que va resultar ser la guanyadora. Amb tot, el jurat qualificador va remarcar la qualitat literària de les tres obres finalistes i va encoratjar els seus autors a continuar escrivint en considerar que tenen un bon potencial literari.


Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

 

 

 

 

 

Penedès Guia

El Santoral de la setmana

Dijous dia 18
Eleuteri

Divendres dia 19
Lleó IX, Papa, Vicenç

Dissabte dia 20
Agnès, Sulpici, Oda

Diumenge dia 21
Anselm, Silví

Dilluns dia 22
Caius, Soter, Agapit I

Dimarts dia 23
Jordi, Gerard, Adalbert

Dimecres dia 24
La Divina Mesericòrdia, Fidel, Gregori, Benet, Pere

Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

REDACCIÓ 

 93 890 00 11 (Ext.01)
691 484 842

Olga Aibar
(Redactora en cap)
redaccio@ elcargol.com

Lorena Del Amor
(Redactora) 
penedes
@ elcargol.com

GESTIÓ COMERCIAL 

93 890 00 11 (Ext. 02)

Montse Calzado
692 189 896
comercial@ elcargol.com

Noelia García
625 414 156
comercial2@ elcargol.com

DISSENY I MAQUETACIÓ 

93 890 00 11 (Ext. 03)

Abdelghafour Eddalai
publicitat
@ elcargol.com
elcargol
@ elcargol.com