L'Agroparc Penedès, un projecte sostenible i de cicle tancat

     

    L'Agroparc Penedès implantarà, en un únic espai, tota la cadena agroalimentària, des de l'activitat agrària primària, passant per la transformació del producte i acabant amb la seva distribució directa. Aquest és un dels requisits essencials per fer possible la circularitat de tots els processos i esdevenir un model agroalimentari 100% sostenible i circular. D'altra banda, la proximitat amb l'Àrea Metropolitana permet un altre objectiu, que durant la pandèmia s'ha mostrat clau, garantir la traçabilitat i sobirania alimentària de les grans zones urbanes.

    Aquest projecte unitari comporta tres requeriments funcionals. En primer lloc, és necessari disposar d'un sòl amb una superfície suficient per poder integrar tota l'activitat: es necessita una gran superfície de sòl agrari, d'unes 200 hectàrees aproximadament, on establir les explotacions agrícoles i ramaderes i un espai d'unes 20 hectàrees de sòl industrial on implantar el procés de transformació del producte i la seva logística.
    En segon lloc, l'èxit del projecte rau també amb la seva ubicació, propera a l'àrea metropolitana de Barcelona, el que permetrà apropar el producte que s'elabori als punts de consum el més ràpid possible, per tal de conservar al màxim les seves propietats nutricionals i organolèptiques.
    Per últim, la situació pròxima a les vies de comunicació de gran capacitat, permetrà reduir els efectes de la mobilitat generada, tant per la recepció de mercaderies com per la seva expedició. Aquestes vies de gran capacitat també han de fer referència a models de mobilitat sostenible, com el ferrocarril, complementant l'oferta de mobilitat per a les persones que es desplacin fins l'Agroparc.
    Cal destacar que la proposta del nou Agroparc és un complex amb diferents sectors d'actuació en els municipis de Gelida i Sant Llorenç d'Hortons i que cada sub-àmbit de l'Agroparc queda vinculat a una masia existent o un espai agrícola i al seu entorn agro-forestal conforme a l'estructura agrària tradicional, si bé les modificacions que ha patit el territori han modificat aquesta estructura tradicional i s'ha perdut alguna de les edificacions tradicionals. Tot i així, la proposta agrupa tots aquests sub-àmbits en un projecte unitari i fortament relacionat amb la filosofia global del projecte, que proposa una línia d'evolució i desenvolupament ecològica i socialment responsable de cara al futur.
    Es tracta d'un projecte que vol liderar un canvi de paradigma del sector agroalimentari a través d'uns principis bàsics: la sostenibilitat i la eficiència energètica, la innovació agroindustrial i la circularitat. L'Agroparc Penedès serà el primer districte agroindustrial d'energia positiva i CO2 negatiu, on es reaprofitaran tots els recursos i residus en un cicle tancat recolzat i sostingut per les energies renovables i la digitalització dels processos agrícoles i industrials. Un nou model econòmic per a un món sostenible.

     

    Marta Angerri, directora de Finançament Europeu i Afers Públics, Sostenibilitat i RSC d'Ametller Origen

    Rius - Mones

     

     

     

     

     

    El Cargol 1.290

    Penedès Guia

    El Santoral de la setmana

    Dimecres dia 27
    Alexandre, Rupert, Lídia

    Dijous dia 28
    Guntram, Sixt, Doroteu

    Divendres dia 29
    Ciril, Eustaci, Beatriu

    Dissabte dia 30
    Pere Regalat, Quirí, Règul, Clímac

    Diumenge dia 31
    Benjamí, Amós

    Dilluns dia 1
    Venanci, Hug, Teodora

    Dimarts dia 2
    Francesc de Pàola, Maria Egipcíaca

    Dimecres dia 3
    Ricard, Maria, Nicetas

     

    Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

    REDACCIÓ 

     93 890 00 11 (Ext.01)
    691 484 842

    Olga Aibar
    (Redactora en cap)
    redaccio@ elcargol.com

    Lorena Del Amor
    (Redactora) 
    penedes
    @ elcargol.com

    GESTIÓ COMERCIAL 

    93 890 00 11 (Ext. 02)

    Montse Calzado
    692 189 896
    comercial@ elcargol.com

    Noelia García
    625 414 156
    comercial2@ elcargol.com

    DISSENY I MAQUETACIÓ 

    93 890 00 11 (Ext. 03)

    Abdelghafour Eddalai
    publicitat
    @ elcargol.com
    elcargol
    @ elcargol.com