La presència de Terra baixa al teatre del Casal de Vilafranca

    Terra baixa és l’obra clàssica més popular i coneguda del vendrellenc Àngel Guimerà. La seva presència als escenaris catalans va ser constants des de la seva estrena al 1896. A l’escenari del Casal també ha estat present en diverses ocasions des de la construcció el teatre el 1921. Vilafranca va reconèixer la popularitat de l’autor anomenant carrer d’Angel Guimerà al carrer de la Parellada als anys 20 primer i posteriorment durant la República i fins la guerra civil.

    El primer document d’una actuació de Terra baixa  al teatre del casal és  del 7 de maig de 1932 amb l’actuació d’Enric Borràs, que va crear un prototipus del personatge del Manelic que ja va representar en l’estrena del text en català a Barcelona el 1897. Enric Borràs és possiblement el més gran actor català de finals del XIX i el primer terç del segle XX i un gran intèrpret del teatre guimerià. El grup de teatre aficionat del Casal munta l’obra el 12 de maig de 1951 dirigit per Bru Marigó i amb la col·laboració de dos actors professionals, Joan Fornaguera i Teresa Pujol en els papers de Manelic i Marta. Era habitual en aquells anys la presència d’actors professionals en els muntatges del grup amateur del Casal. El 25 de febrer de 1958 actuen la companyia professional de Màrius Cabré i Maria Matilde Almendros. La crítica de la premsa local destaca l’excel·lent representació tant del Manelic com de la Marta. Màrius Cabré va ser un famós actor de cinema espanyol de la dècada dels anys 50, a més d’actor de teatre amb companyia pròpia i Maria Matilde Almendros fou famosa com a locutora de ràdio i actriu teatral i també va col·laborar en més d’una ocasió amb el grup de teatre aficionat del Casal. Caldrà esperar el 2016 quan Lluis Homar presenta la seva versió de Terra baixa per a un sol actor, representant els 4 personatges claus de l’obra.  Lluís Homar va interpretar el Manelic de la versió de l’obra del Teatre Lliure de Barcelona  el 1990 i que s’ha convertit en la interpretació “canònica” del text de Guimerà més recent. El 2022 es presenta una versió de l’obra sorgida d’un programa de TV3 i el 19 de novembre del mateix any l’adaptació de Terra baixa produïda pel Casal i el Taller d’Assaig Teatral dirigida per Valeri Laguna i amb actors amateurs del Penedès, que es torna a presentar el 4 de febrer del 2023.      

    Manel Güell

    Rius - Mones


    Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

     

     

     

     

     

    El Cargol 1.290

    Penedès Guia

    El Santoral de la setmana

    Dimecres dia 27
    Alexandre, Rupert, Lídia

    Dijous dia 28
    Guntram, Sixt, Doroteu

    Divendres dia 29
    Ciril, Eustaci, Beatriu

    Dissabte dia 30
    Pere Regalat, Quirí, Règul, Clímac

    Diumenge dia 31
    Benjamí, Amós

    Dilluns dia 1
    Venanci, Hug, Teodora

    Dimarts dia 2
    Francesc de Pàola, Maria Egipcíaca

    Dimecres dia 3
    Ricard, Maria, Nicetas

     

    Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

    REDACCIÓ 

     93 890 00 11 (Ext.01)
    691 484 842

    Olga Aibar
    (Redactora en cap)
    redaccio@ elcargol.com

    Lorena Del Amor
    (Redactora) 
    penedes
    @ elcargol.com

    GESTIÓ COMERCIAL 

    93 890 00 11 (Ext. 02)

    Montse Calzado
    692 189 896
    comercial@ elcargol.com

    Noelia García
    625 414 156
    comercial2@ elcargol.com

    DISSENY I MAQUETACIÓ 

    93 890 00 11 (Ext. 03)

    Abdelghafour Eddalai
    publicitat
    @ elcargol.com
    elcargol
    @ elcargol.com