El Corpus, una festa de flors pansides

Ja som al juny; comença l'estiu, arriba el bon temps i ja ve l'esperada època de les festes populars. Just aquesta setmana, es commemora la festivitat de Corpus, una celebració que dona el tret d'inici a la temporada de festes majors a Catalunya.

A Vilafranca del Penedès, fa relativament poc que es va recuperar la festa del Corpus Christi o, si més no, els actes populars i de carrer, ja que no va ser fins a l'any 1981 que gràcies als Geganters de Vilafranca, es va decidir rescatar la celebració i anomenar-la "Diada dels Gegants".

No obstant això, si tenim en compte les referències històriques, actualment, la festa de Corpus ha perdut tota la seva essència i no té res a veure amb el que es feia anys enrere; un aspecte que moltes poblacions han sabut mantenir de manera intacta. Ara bé, de referències sobre el Corpus a Vilafranca del Penedès n'hi ha moltes, i és que, precisament, l'origen de molts dels balls de la festa major es remunta a aquesta mateixa celebració de l'any 1600.

En aquest sentit, hi ha multitud d'actes que s'han perdut entorn d'aquesta festivitat, la més destacada, la processó. Farà cosa d'uns cinquanta anys, encara se celebrava la processó de Corpus, amb alguns dels balls del seguici de la Festa Major i amb la presència d'algunes autoritats eclesiàstiques.

D'altra banda, no fa tants anys (anys seixanta, aproximadament), moltes entitats de la vila tenien el costum d'engalanar els carrers del centre amb les tradicionals catifes florals, una tradició que s'ha perdut gairebé completament. Així i tot, l'any passat i de manera simbòlica, l'associació de les Parròquies de Vilafranca va fer una catifa dins de la basílica de Santa Maria.

Les següents imatges, que daten del 1953, mostren una catifa floral al carrer dels Ferrers.


Autor desconegut


Autor desconegut

Ara bé, si no vaig errat, en més d'una ocasió s'ha intentat recuperar l'essència de la festa. L'any 2006, i coincidint amb els 25 anys de la recuperació de la Diada dels Gegants de la Vigília de Corpus, es va dur a terme una processó rememorant els orígens de la festa amb el seguici que històricament l'havia conformat. En aquesta ocasió, hi van participar el Drac, els Diables, l'Àliga, els Gegants, les Cotonines i Bastoners; i el recorregut era el mateix que es feia 400 anys enrere: Plaça Jaume I, plaça de l'oli, Plaça Vall del Castell, Plaça Constitució, carrer dels Ferrers, carrer dels Trinitaris, carrer de la Font, carrer de la Parellada, carrer de la Palma, carrer de Sant Joan, plaça de Vila, carrer de la Cort, carrer de Sant Pere (fins a l'Església de Sant Francesc), carrer de Sant Pere, carrer de la Cort, plaça de Vila, carrer de Santa Maria, Plaça Jaume I.

Malauradament, això ja no s'ha tornat a fer més i només en queden els records. La darrera vegada que es va intentar fer créixer la festa va ser el 2013, incorporant l'Àliga a la cercavila de la vigília de Corpus acompanyant els Gegants, els Nans i els Capgrossos, ara bé, l'Àliga no ha tornat a participar més...

És una llàstima que perdem les tradicions i que no les recuperem amb la seva totalitat. Estic convençut que el potencial de les entitats de la ciutat permetrien tornar a fer les catifes de Corpus i engrandir la celebració. Però, com sempre dic, penso que tot és qüestió de ganes…


Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

 

 

 

 

 

Penedès Guia

El Santoral de la setmana

Dijous dia 25
Marc, Ània, Calixta

Divendres dia 26
Isidor, Anaclet, Marcel·lina

Dissabte dia 27
M.D. de Montserrat, Zita

Diumenge dia 28
Pere Chanel, Prudenci, Cirí, Valèria

Dilluns dia 29
Caterina de Siena, Ramon, Robert

Dimarts dia 30
Sofia, Pius V, Amador, Pere, Lluís

Dimecres dia 1
Josep, Jeremies, Orenç

Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

REDACCIÓ 

 93 890 00 11 (Ext.01)
691 484 842

Olga Aibar
(Redactora en cap)
redaccio@ elcargol.com

Lorena Del Amor
(Redactora) 
penedes
@ elcargol.com

GESTIÓ COMERCIAL 

93 890 00 11 (Ext. 02)

Montse Calzado
692 189 896
comercial@ elcargol.com

Noelia García
625 414 156
comercial2@ elcargol.com

DISSENY I MAQUETACIÓ 

93 890 00 11 (Ext. 03)

Abdelghafour Eddalai
publicitat
@ elcargol.com
elcargol
@ elcargol.com