el cargol

Magazín del Penedès

Societat

L'Alt Penedès rebrà 1.088.000€ de la Unió Europea per potenciar el turisme actiu, sostenible i cultural

 

El Consell Comarcal de l’Alt Penedès destinarà la subvenció del FEDER a cofinançar vint actuacions de millora en espais d’interès turístic i enoturístic per incrementar el potencial global de la comarca com a destinació de referència.

Els ajuntaments participants en el projecte, que duran a terme actuacions, són: Avinyonet del Penedès, Castellví de la Marca, la Granada, Font-rubí, Mediona, Olèrdola, Olesa de Bonesvalls, Sant Cugat Sesgarrigues, Sant Martí Sarroca, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Sadurní d’Anoia, Santa Margarida i els Monjos, Torrelavit i Vilobí del Penedès. També se senyalitzaran diverses rutes als termes municipals de Subirats i Sant Quintí de Mediona, amb la col·laboració dels respectius ajuntaments.

L’objectiu principal de totes les operacions presentades pel Consell Comarcal als fons europeus FEDER és potenciar l’Alt Penedès com a destinació enoturística cultural de referència, amb nous recursos turístics més enllà dels clàssics associats al món del vi i el cava. En aquest sentit, el Consell Comarcal i el Consorci de Promoció Turística del Penedès han tingut en compte les tendències i les demandes del mercat turístic internacional, orientades cap al turisme actiu, sostenible, de qualitat i amb una oferta d’activitats diversificada.

Actualment, el territori disposa, entre d’altres iniciatives, d’un producte turístic anomenat “Penedès 360º” impulsat pel Consorci de Promoció Turística del Penedès, que consisteix en 3 grans rutes de ciclisme i senderisme. Al llarg del recorregut d’aquestes rutes s’ofereixen recursos turístics naturals i culturals, que són els que es desenvoluparan, potenciaran i posaran en valor mitjançant la subvenció que el Consell Comarcal ha rebut de la Unió Europea.

El fet que el projecte presentat pel Consell Comarcal s’hagi elaborat en estreta col·laboració amb 14 ajuntaments de l’Alt Penedès i amb el Consorci de Promoció Turística del Penedès, ha estat entès per la Unió Europea com una aposta conjunta del territori, per la qual cosa ha rebut la màxima subvenció dels fons FEDER (1.087.932€, el 100% de la quantitat sol·licitada, equivalent al 50% del pressupost total del projecte).

Les 20 actuacions que es duran a terme s’agrupen en 3 grans blocs: Rehabilitació del patrimoni històric i cultural, Adequació, millora i conservació del patrimoni natural i Creació i millora d’infraestructures turístiques.

Rehabilitació del patrimoni històric i cultural

2a fase de la restauració del Castell de Sant Martí Sarroca per culminar les obres de recuperació d’aquest conjunt arquitectònic iniciades a mitjans del segle XX.

Creació d’un itinerari per a vianants a la Granada que enllaci el nucli antic de la Granada (on hi ha l’església i el castell) amb diverses rutes senderistes i amb el tram per a vianants que uneix la Granada i Santa Fe del Penedès. Aprofitant que a la Granada s’hi pot arribar en tren, l’itinerari convertirà la Granada i Santa Fe del Penedès en l’origen de diferents rutes a peu o en bicicleta.

3a fase de la restauració interior de la torre de Moja (Olèrdola) perquè aquest edifici medieval recuperi la seva dignitat històrica i pugui ser visitat.

Restauració del Castellot de Castellví de la Marca, que té un estat de conservació força precari i que necessitarà diverses intervencions per fer-lo visitable.

Adequació, millora i conservació del patrimoni natural

Adequació del Mirador del Circell 360º, d’Avinyonet del Penedès, que tal com el seu nom indica ofereix una perspectiva de 360º sobre el paisatge del Penedès, i que té pendents obres de senyalització, jardineria i acabats.

Adequació del Mirador de Cantallops, d’Avinyonet del Penedès, que ofereix vistes cap a la Serra d'Ordal i que pot esdevenir el mirador de la porta del Penedès entrant des de Barcelona.

Mirador del Penedès, a Mediona, ubicat a l’ermita de Sant Elies i amb unes vistes magnífiques sobre l’Alt i el Baix Penedès.

Ruta del “Camí ramader de Marina. De la Cerdanya al Penedès” i Centre d’Interpretació de la Transhumància i dels Camins Ramaders al Castell de Penyafort, a Santa Margarida i els Monjos. El camí és una ruta física excursionista per fer a peu o amb bicicleta de muntanya que transcorre per camins ramaders. La creació del Centre d’Interpretació fa necessària la rehabilitació de la casa del prior, al Castell de Penyafort, i la museïtzació del conjunt per oferir als visitants una visió singular i pròpia de l’activitat transhumant i transtermitant a la regió penedesenca.

Adequació de l’avenc del Garrigal, d’Olesa de Bonsevalls, amb escales metàl·liques, mitjans de seguretat i il·luminació interior, per tal que sigui accessible per a tot tipus de públic i perquè esdevingui un nou mirador.

Creació i millora d'infraestructures turístiques

Millora de l’equipament “El Forn”, de Sant Cugat Sesgarrigues, i la seva conversió en un espai museístic centrat en la història del sindicat agrícola. L’edifici acull una exposició d’objectes vinculats a l’activitat agrícola i la vida rural recollits per col·leccionistes locals des dels anys 60 dels segle XX. Es durà a terme una actuació de museïtzació basada en una nova ordenació temàtica i un nou plantejament expositiu i conceptual que convertirà aquest equipament en el primer de Catalunya d’aquestes característiques.

Renovació del Centre d’Interpretació del Cava “Fassina”- Oficina de turisme de Sant Sadurní d’Anoia . Es presenta una actuació centrada a actualitzar la museografia del centre (substituir una part de la producció audiovisual, renovar el maquinari i el discurs) perquè no entri en competència amb l’oferta privada sinó que ampliï l’oferta d’activitats.

Adaptació i millora dels accessos al Centre d’Interpretació de l’Aigua de Torrelavit per facilitar l’accessibilitat a les persones amb mobilitat reduïda i l’arribada de d’autocars turístics.

Ordenació de l’entorn del Centre d’Interpretació de l’Aigua de Torrelavit per millorar la seva integració arquitectònica i paisatgística en el nucli urbà i fer una entrada única amb ascensor adaptat per a totes els públics.

2a fase del projecte museogràfic “Sa Roca, conjunt monumental”, centrat fonamentalment en l’església de Santa Maria i el castell de Sant Martí. La museïtzació completarà la rehabilitació de l’edifici duta a terme també dins el projecte “Penedès, 360º”.

Museïtzació del Centre d’Interpretació del Parc dels Talls de Vilobí del Penedès, que s’emplaçarà a l’equipament municipal conegut com a “Cal Boter” i que estarà dedicat a la divulgació i l’exposició dels valors del Parc dels Talls i de la tradició guixaire del municipi.

Condicionament de dues àrees de pícnic a Vilobí del Penedès. Una al pèlag sec i l’altra al pèlag llarg, pensades per a senderistes i ciclistes que necessiten àrees de pícnic en ruta.

Àrea de serveis per a autocaravanes a la zona esportiva municipal de Mediona, on puguin pernoctar i amb un punt net de tractament ecològic de residus.

Centre d’Interpretació del Paper de Sant Pere de Riudebitlles a l’edifici de Cal Xerta, a prop d’altres molins paperers. Un centre que integrarà la història industrial i humana del municipi amb el paisatge natural on es troba ubicat.

Senyalització d’interès turístic al municipi de Font-rubí. Degut a la gran extensió del municipi, molts punts d’interès turístic, arquitectònic i paisatgístic es troben enmig de carreteres i petits camins. Es pretén senyalitzar aquests punts des de les vies principals, carreteres asfaltades i camins de terra per portar l’usuari fins a l’espai senyalitzat. També es contempla la senyalització in situ amb cartells descriptius de l’espai.

Senyalització general de rutes de senderisme i cicloturisme. El Consell Comarcal destinarà 150.000 € a la senyalització general de les rutes i dels recursos turístics creats o potenciats mitjançant l’operació FEDER.

 

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

El Castell de Subirats acollirà un taller de música medieval durant l'abril
El Castell de Subirats acollirà un taller de música medieval durant l'abril

En el marc de la celebració dels 1.100 anys del Castell de Subirats, l’Ajuntament de Subirats ha organitzat un taller gratuït de música medieval titulat “Coneix i gaudeix... la música mediev [ ... ]

Llegir més
Conferència sobre alimentació i càncer colorectal, a Vilafranca del Penedès
Conferència sobre alimentació i càncer colorectal, a Vilafranca del Penedès

La junta local de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) de Vilafranca ha organitzat una conferència divulgativa titulada Alimentació i càncer colorectal: com protegir-nos des de dins [ ... ]

Llegir més
Can Pepitu’s acollirà aquest diumenge una gran calçotada amenitzada per dj’s de Màxima FM
Can Pepitu’s acollirà aquest diumenge una gran calçotada amenitzada per dj’s de Màxima FM

El restaurant Can Pepitu’s, ubicat a l’Avinguda Verge de Montserrat, 15 del polígon industrial de Sant Pere Molanta, i Màxima FM organitzen per aquest diumenge una gran calçotada.Cada any l [ ... ]

Llegir més
Els Bordegassos de l’Alt Penedès tornen a guanyar el JOVERD
Els Bordegassos de l’Alt Penedès tornen a guanyar el JOVERD

Els Bordegassos de l’Alt Penedès van tornar a guanyar la vuitena edició del JOVERD, un certamen adreçat a centres de secundària, que es va celebrar el passat dissabte a Cal Figarot i en el qua [ ... ]

Llegir més

El Cargol 928

Penedès Guia

Cellers de la DO Penedès

El Santoral de la setmana

Dijous dia 23
Josep Oriol, Toribi
Divendres dia 24
Agapit, Simó, Catarina de Suècia
Dissabte dia 25
Encarnació, Ireneu, Humbert
Diumenge dia 26
Brauli, Màxima
Dilluns dia 27
Alexandre, Rupert, Lídia
Dimarts dia 28
Guntram, Sixt, Doroteu
Dimecres dia 29
Ciril, Eustaci, Beatriu

El santoral de l'any>