el cargol

Magazín del Penedès

Societat

Subirats prepara un extens programa d’actes per celebrar els seus 1.100 anys d’història

Al llarg d’aquest 2017 Subirats celebrarà una de les fites més importants del municipi: els 1.100 anys de la seva existència documentada. Segons l’ajuntament subiratenc, han localitzat referències al municipi en un document de concessió de terres dels germans Udolard i Ermenard a l’abat de Donadeu de Sant Cugat, que data del 28 de febrer de 917.

Aquestes terres les van rebre entre “les esglésies de Santa Maria, Sant Joan i Sant Pere”. Les terres de conrear havien de ser en un lloc planer, per la qual cosa s’identifiquen amb Santa Maria de Monistrol, Sant Joan de Salerm i Sant Pere de Lavern.

Per commemorar-ho, la Regidoria de Cultura i diverses entitats culturals subiratenques han organitzat un extens programa d’actes de febrer a desembre, que inclou xerrades, concerts, exposicions i festes, entre d’altres. Aquest dimarts es van inaugurar els actes al Castell de Subirats amb l’assistència d’exalcaldes del municipi i l’alcalde Pere Pons, acompanyat de la regidora de Cultura, Lluïsa Sueiro.

Entre els actes previstos, destaquen el cicle de concerts ‘Música a les esglésies’ (Duo Bruch, Duo Dilettante i David Riba), visites guiades al Castell de Subirats amb degustació de vi i a Torre-Ramona, tallers de música medieval, remeis tradicionals i alimentació medieval, nits culturals a la fresca durant l’estiu, i activitats esportives com una ruta amb bicicleta elèctrica i la cursa popular dels 1.100 anys del Castell de Subirats.

A més, el Patronat Familiar dels Casots acollirà l’exposició Per bruixa i metxinera. La cacera de bruixes a Catalunya, procedent del Museu d’Història de Catalunya. S’inaugurarà el proper 10 de març, a les 19h, i es podrà visitar fins el 26 de març.

Els dies més forts seran el 30 de setembre, quan es faran dos espectacles medievals, un a càrrec de la Companyia de Teatre Excalibur i un altre dels grups de teatre de Lavern i Can Rossell; i l’1 d’octubre, que serà una jornada plena de folklore popular amb paella de germanor. A més, l’1 de maig se celebrarà al Castell de Subirats el 46è Aplec del pa i l’empenta, durant el qual es farà una caminada popular, una ballada de sardanes, un taller de clown i una xocolatada.

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

El Castell de Subirats acollirà un taller de música medieval durant l'abril
El Castell de Subirats acollirà un taller de música medieval durant l'abril

En el marc de la celebració dels 1.100 anys del Castell de Subirats, l’Ajuntament de Subirats ha organitzat un taller gratuït de música medieval titulat “Coneix i gaudeix... la música mediev [ ... ]

Llegir més
Conferència sobre alimentació i càncer colorectal, a Vilafranca del Penedès
Conferència sobre alimentació i càncer colorectal, a Vilafranca del Penedès

La junta local de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) de Vilafranca ha organitzat una conferència divulgativa titulada Alimentació i càncer colorectal: com protegir-nos des de dins [ ... ]

Llegir més
Can Pepitu’s acollirà aquest diumenge una gran calçotada amenitzada per dj’s de Màxima FM
Can Pepitu’s acollirà aquest diumenge una gran calçotada amenitzada per dj’s de Màxima FM

El restaurant Can Pepitu’s, ubicat a l’Avinguda Verge de Montserrat, 15 del polígon industrial de Sant Pere Molanta, i Màxima FM organitzen per aquest diumenge una gran calçotada.Cada any l [ ... ]

Llegir més
Els Bordegassos de l’Alt Penedès tornen a guanyar el JOVERD
Els Bordegassos de l’Alt Penedès tornen a guanyar el JOVERD

Els Bordegassos de l’Alt Penedès van tornar a guanyar la vuitena edició del JOVERD, un certamen adreçat a centres de secundària, que es va celebrar el passat dissabte a Cal Figarot i en el qua [ ... ]

Llegir més

El Cargol 928

Penedès Guia

Cellers de la DO Penedès

El Santoral de la setmana

Dijous dia 23
Josep Oriol, Toribi
Divendres dia 24
Agapit, Simó, Catarina de Suècia
Dissabte dia 25
Encarnació, Ireneu, Humbert
Diumenge dia 26
Brauli, Màxima
Dilluns dia 27
Alexandre, Rupert, Lídia
Dimarts dia 28
Guntram, Sixt, Doroteu
Dimecres dia 29
Ciril, Eustaci, Beatriu

El santoral de l'any>