el cargol

Magazín del Penedès

Món Casteller

La Colla Jove retorna a les places a Extremadura

Foto: Maika Gómiz

Aquest darrer cap de setmana del 25 i 26 de març, la Colla Jove Xiquets de Vilafranca ha dut a terme el seu viatge anunciat fa dies a Valdelacalzada (Badajoz), on s’hi ha celebrat el festival folklòric Valdelacalzada en Flor, en celebració especial pels nombrosos arbres fruiters de la zona. Aquest, doncs, ha estat el lloc escollit per la Jove vilafranquina per tornar a alçar castells a plaça, després d’aturar-se el juliol passat. I ho ha fet amb notable èxit per al seu nivell ja que ha descarregat els tres castells de 6 que portaven en cartera: un 3 de 6, un 4 de 6 (no l’assolien des de finals de 2015) i un 3 de 6 amb agulla. A més també hi van descarregar dos pilars de 4,  a banda d’un intent desmuntat.

Viatge interromput per la nevada

El viatge, que es feia de nit amb sortida divendres a les 23 h, degut a les inclemències meteorològiques imprevistes va resultar ser més llarg del que es pensava.

Només 30 minuts després d’arrencar, al Pla de Santa Maria (Alt Camp), els Mossos d’Esquadra van desviar l’autocar ja que havien tallat l’autopista per acumulació de neu. Aquest fet va fer que, després de diverses comunicacions amb Acesa, Mossos, etc., es prengués la decisió de retornar a Vilafranca i continuar per la Panadella, que estava oberta i per on hi havia passat feia poc un altre autocar de la mateixa companyia. Era l’alternativa ja que el pla de ruta obligava a passar per Calatayud i per Madrid, on la Jove hi recollia alguns membres de la colla castellera d’aquesta darrera ciutat, una colla en formació que venia a donar suport a pinya. També van acompanyar la Jove, tres castellers dels Vailets de Gelida, sis castellers de la colla en formació Agosarats de les Roquetes i quatre castellers del Manyacs de Parets. El grup de grallers que acompanyava la Jove van ser de l’Escola de Grallers de Sitges.

Malauradament però, a pocs quilòmetres de la Panadella, la neu intensa i persistent també va fer acte de presència i el resultat va ser una nova aturada de l’autocar en un gran aparcament de vehicles pesats, controlat en tot moment per patrulles dels Mossos que d’entrada ja van indicar que fins les 6 h del matí, no podríem continuar endavant.

Així doncs, aquest retard de 6 h en l’horari previst, va propiciar que la colla es plantegés tornar enrere i anul·lar la sortida però, finalment, després de diverses converses amb els organitzadors, el Grupo de Coros y Danzas Araval, de Valdelacalzada, es va considerar seguir endavant però adaptant alguns horaris.

El viatge va continuar segons el previst però l’arribada, prevista per cap a les 12 h del migdia, va ser a les 18 h de la tarda. La colla es va canviar i va fer la seva actuació directament a plaça, sense participar a la cercavila prèvia i com a cloenda de la mostra folklòrica. Cal dir que la rebuda de tot el públic va ser espectacular, amb un llarg aplaudiment general mentre la colla entrava a l’estatge on es feien els darrers balls de cloenda del festival per part d’altres grups participants. Alguns membres de la colla que havien arribat abans per anar en cotxe particular van explicar que la Jove va ser trending topic del poble durant tot el dia, ja que no es parlava de res més que de l’expectació de poder veure castells en viu i de la decebedora possibilitat de que no arribéssim degut als problemes mencionats. 

L’actuació castellera va ser a la plaza de España, davant de l’església. Va començar amb un pilar de 4 que va despertar molts aplaudiments al curiós públic local. Tot seguit, mentre un casteller de la colla saludava i explicava per megafonia els orígens i les característiques bàsiques dels castells, es va muntar un 3 de 6 que es va descarregar prou bé. En segona ronda, van descarregar el 4 de 6, que va ser estàtic i que només va comportar algun petit problema en la col·locació de l’enxaneta, però que es va resoldre i donar per descarregat. En tercera ronda, la colla va descarregar un 3 de 6 amb agulla que va ser un xic tremolós i amb una entrada al pilar força lenta, però que es va acabar descarregant entre l’emoció del públic assistent, que van animar i aplaudir fortament l’esforç dels castellers. Finalment, es va fer un pilar de 4 que es va desmuntar per indecisió de l’enxaneta i es va repetir per descarregar-lo amb l’enxaneta desplegant la bandera del municipi.

Al final dels castells, es va fer un lliurament de regals de la Jove de Vilafranca cap als amfitrions, els membres de la Agrupación de Coros y Danzas Araval, representats pel seu president Rafael Ángel Rubio, i també a l’Ajuntament de Valdelacalzada, representat per l’alcalde, Pedro Noriega, qui va posar-se a la pinya junt amb nombrós públic que hi va participar de ple i amb moltes ganes de viure aquesta experiència. 

L’endemà diumenge al migdia estava previst fer castells però la pluja ho impedia. Sota l’envelat que acollia la mostra folklòrica, la colla va acordar amb l’organització de fer-hi un taller-assaig casteller, que va agradar molt ja que el públic –en bona part vingut dels pobles i ciutats veïns- va poder veure i entendre el muntatge de la base d’un castell. Van veure proves de 5 pisos nets i pilars de 3 nets, ja que l’alçada de l’envelat no permetia fer altra cosa. Al final, es van fer pilars de 2 amb tota la canalla assistent, a mode d’un taller de castells, generant-se un ambient de germanor entre castellers i famílies que va sorprendre a més d’un. Finalment, es van tancar l’acte amb fotografies de grup entre castellers, grallers, organitzadors, públic, etc.

Després de dinar, la colla va emprendre el viatge de retorn, sense incidències, arribant a Vilafranca ben entrada la matinada, cansats però satisfets de l’intens cap de setmana d’intercanvi cultural i de fer colla que s’ha viscut a Extremadura. Finalment, la Jove vol agrair a tots els seus castellers, als grallers i acompanyants l’excel·lent ambient i la bona imatge donada, així com als organitzadors del Grupo de Coros y Danzas de Valdelacalzada –retornaran la visita a Vilafranca l’any 2018- la seva dedicació i esforç. També agrair a les colles castelleres que han donat un valuós cop de mà per la seva generositat i suport.

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

Es lliuren els distintius SICTED a empreses de l'Alt Penedès
Es lliuren els distintius SICTED a empreses de l'Alt Penedès

La regidora de Promoció Turística de l’Ajuntament de Vilafranca, M. Dolors Rius, i el president del Consorci de Promoció Turística de l’Alt Penedès, Sergi Vallès, han lliurat aquest matí  [ ... ]

Llegir més
El campus cinematogràfic Cinemadamare anul·la la seva estada a Vilafranca
El campus cinematogràfic Cinemadamare anul·la la seva estada a Vilafranca

Per motius logístics de darrera hora de l’organització, el campus cinematogràfic que havia d’acollir Vilafranca el proper mes de juliol queda suspès. El festival 2017 es realitzarà amb norm [ ... ]

Llegir més
S'obre a concurs l'explotació del bar del Casal Popular de Vilafranca
S'obre a concurs l'explotació del bar del Casal Popular de Vilafranca

Després de gairebé un any al capdavant del bar del Casal Popular, l’equip humà que gestiona La Barra del Casal Popular deixarà a inicis d’estiu la seva activitat a la seu de l'entitat vilafr [ ... ]

Llegir més
Olèrdola retrà homenatge aquest dissabte a Josep Raventós Valldosera, alcalde durant la segona Repúb...

Avui a les 12 del migdia, s’ha convocat al barri de Can Torres l’acte de “dignificació i restitució” de la figura de Josep Raventós Valldosera, alcalde d’Olèrdola durant la segona Repú [ ... ]

Llegir més
El Punt TIC Vilafranca Virtual inicia cursos de preparació ACTIC al juliol
El Punt TIC Vilafranca Virtual inicia cursos de preparació ACTIC al juliol

Des del Servei d’Ocupació i Formació de l’Ajuntament  de Vilafranca, el Punt TIC Vilafranca Virtual inicia dos cursos intensius TIC per a la preparació de les persones per a la prova oficial [ ... ]

Llegir més
Creu Roja a l'Alt Penedès fa una crida a participar a la passejada solidària de l'11 de juny
Creu Roja a l'Alt Penedès fa una crida a participar a la passejada solidària de l'11 de juny

El diumenge 11 de juny es farà una passejada solidària a favor de la Creu Roja. Serà una ruta circular de 7 quilòmetres que passarà per Avinyó Nou, la Font de la Canya, i el Monestir de Sant S [ ... ]

Llegir més

El Cargol 941

Penedès Guia

Cellers de la DO Penedès

El Santoral de la setmana

Dijous dia 22
Joan Fischer, Tomàs
Divendres dia 23
Zenó, Josep, Agripina
Dissabte dia 24
Joan Baptista
Diumenge dia 25
Pròsper, Guillem, Oròsia
Dilluns dia 26
Pelai, Joan, Pau, David, Perseveranda
Dimarts dia 27
Ciril, M.D. del Perpetu, Socors, Ladislau, Zoile
Dimecres dia 28
Ireneu, Pau I, Marcel·la

El santoral de l'any>