el cargol

Magazín del Penedès

Entrevistes

ENTREVISTA a Francesc Olivella: “Hem d’animar els visitants de Barcelona que travessin més el Llobregat”

Quan comença un nou any, és habitual fer un balanç del que s’ha realitzat durant l’any anterior i analitzar els projectes i objectius de futur. Enguany ho hem  fet amb un dels màxims representants polítics de la comarca, el president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Francesc Olivella. Olivella és, alhora, el director del Consell Regulador de la DO Penedès i l’alcalde de les Cabanyes. També exerceix de tècnic  del Consell Regulador des del 1989.

El ple del Consell Comarcal del 15 de desembre va aprovar un pressupost de 7,5 milions d’euros. Quins són els principals projectes previstos per enguany?

En l’àrea de Territori i Sostenibilitat les principals inversions es destinaran a la millora de camins, senyalització turística i la disminució de l’impacte de les rotondes i dels polígons industrials. En l’àmbit turístic, un projecte en el qual treballa el Consorci de Promoció Turística de l’Alt Penedès és en  mancomunar tècnics de turisme  de municipis petits, tal com es fa actualment amb els de joventut. Un altre projecte destacat és el Life Clinomics per a l’adaptació econòmica local del Penedès, el Montseny i el Delta de l’Ebre als efectes del canvi climàtic. L’objectiu d’aquest darrer és veure les varietats de la vinya i cultius que s’han de fer servir i com els afectarà en un futur.

Quan s’iniciaran les obres  de senyalització que apuntava al principi?

Durant el primer semestre de l’any es farà la substitució de la senyalització turística de les Rutes del Vi i del Cava a les entrades i als punts informatius de cada municipi de la comarca i, durant el segon semestre, es preveu l’inici de les obres de millora de diversos camins comarcals i l’enjardinament de les rotondes de la N-340 i de la C-15.

El pressupost del Consell  s’incrementa un 14’7% respecte de l’any passat. A què es deu aquest augment si les partides són finalistes?

A nivell pressupostari s’ha produït  una millora perquè la Generalitat ha reduït els terminis en l’aportació de les subvencions, i això ha comportat que puguem pagar els proveidors a 30 dies, i que no tinguem endeutaments. D’aquest 14,7%  d’increment,  un 8% es destinarà a l’àrea de Plans Transversals i un 6% a la d’Atenció a les Persones.   També hem pogut pujar el salari als treballadors un 1%.

Què li demanaria al nou any que comença?

Poder celebrar el referèndum per la independència del país. A banda d’això, que continuï la millora de l’economia   i que cada cop hi hagi menys persones a l’atur. Aquest fet suposa una millora important per a les famílies, que ja s’ha notat durant les festes nadalenques, i comportarà que cada cop hi hagi menys necessitats socials.

Quines són les principals demandes dels usuaris del Consell Comarcal?

Dues de les principals són les beques menjador i el transport escolar, a banda de l’habitatge social.

Respecte a les beques menjador s’ha passat dels 750.000 euros aportats l’any passat als 803.000 d’aquest curs. Hem passat de les 1.840 sol·licituds de l’any passat a 1.898, de les quals se n’han concedit 1.372 i se n’han denegat 515. De les  concedides, 1.248  eren del 50% i 134 del 100%. Pel que fa a l’habitatge, un dels projectes més innovadors són els microcrèdits que concedim conjuntament amb els grans tenidors (bancs, promotors).

Vostè també és director del Consell Regulador de la DO Penedès.  Quines accions prioritzareu enguany en la promoció dels vins penedesencs?

En aquest moment estem en mig d’un canvi de pla estratègic i, al febrer, estipularem les insercions que durem a terme als mitjans de comunicació i a les xarxes socials, a les fires, i les accions a les botigues especialitzades i  la restauració.  L’objectiu de les empreses és vendre, però el del Consell Regulador és posicionar més  la marca Penedès. En aquests moments, està en una millor situació que fa uns anys, però encara queda molta feina a fer.

Anem tard respecte a altres DO o altres països?

No tant com alguns es pensen. S’estan fent les coses bé, tant des del Consorci de Promoció Turística com des de les empreses del sector i les institucions, ja que cada cop es treballa més coordinadament i s’aconsegueixen millors resultats. Una bona mostra d’això és que la nostra DO té més de 450.000 visitants anuals, una dada gens despreciable, però que volem incrementar.

Barcelona serà el vostre mercat prioritari?

El mercat de proximitat és un element important. A l’àrea metropolitana de Barcelonina hi viuen més de 5 milions d’habitants. El que hem de fer és animar-los que travessin més el Llobregat. Al Penedès ho tenim pràcticament tot: la platja a uns 15 minuts,  una gastronomia potent, vins fantàstics i un paisatge excel·lent.  No tenim res a envejar d’altres zones.  Només cal que ens coneguin més, i també els turistes que vénen a Barcelona.

A finals de l’any passat es va aprovar el mapa de zubzones de la DO Penedès, amb un total de nou. Quin és el seu objectiu?

Serà un element més de dinamització i comercialització dels vins, que a partir d’ara inclouran en l’etiqueta de quina subzona provenen, fet que  determinarà i definirà millor el seu origen i característiques. A més,  d’aquesta manera, es dóna compliment a una de les demandes històriques dels elaboradors del Garraf, que volien tenir la seva pròpia subzona. Ara en són nou: Alts d'Ancosa,Conca del Foix, Costers de l'Anoia, Costers del Montmell, Costers d'Ordal, Marina del Garraf, Massís del Garraf, Turons de Vilafranca i Vall Bitlles Anoia.

Quan es podran veure les primeres etiquetes?

El mapa de subzones ja és vigent i es pot consultar  al web www.dopenedes.cat.

Olga Aibar

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

Un ferit lleu en l'incendi d'una cuina a Gelida

Un home va resultar ferit lleu ahir a la nit en l'incendi d'una cuina d'un pis situat a la tercera planta del número 1 del carrer del Sol de Gelida. Segons els Bombers de la Generalitat, el foc va co [ ... ]

Llegir més
Ginesta organitza una xerrada sobre nutrició durant els tractaments oncològics
Ginesta organitza una xerrada sobre nutrició durant els tractaments oncològics

El col·lectiu d'autoajuda per a dones amb càncer de pit Ginesta organitza pel proper divendres 5 de maig una xerrada a Vilafranca en la qual es donaran recomanacions dietètiques i nutricionals es [ ... ]

Llegir més
Vespre de jazz i poesia amb David Viñolas Trio a l'espai La Cisterna de Vilafranca
Vespre de jazz i poesia amb David Viñolas Trio a l'espai La Cisterna de Vilafranca

Aquest diumenge, a les 19h, l’espai La Cisterna de Vilafranca serà escenari d’un concert de jazz a càrrec del músic i bateria David Viñolas, que presentarà el seu treball més personal titu [ ... ]

Llegir més
Els alumnes d’Espiells triomfen al XIIè Wine Championship 2017 celebrat a Avize (Champagne)

Dos alumnes de l'escola Agrària de Viticultura i Enologia Mercè Rossell i Domènech, l'Edgar Galindo Toro i el Nil Font Forns, van participar del 19 al 21 d'abril de manera molt destacada en el XII [ ... ]

Llegir més
La llibreria l’Odissea organitza la jornada ‘Petit Sant Jordi’ per fer viure la diada als més petits...
La llibreria l’Odissea organitza la jornada ‘Petit Sant Jordi’ per fer viure la diada als més petits

Presentacions de llibres, tallers, manualitats, una tria especial de llibres infantils i l’opció de comprar els llibres amb descompte són alguns dels ingredients que la llibreria de l’Odissea  [ ... ]

Llegir més
El llibre "Emmanillats" es presenta dijous a Cal Figarot
El llibre

El proper dijous 20 d'abril a les 20:00h, es presentarà Emmanillats. Res no ha acabat, una novel·la negra escrita per Jordi López Daltell, que té com a rerefons principal el món casteller. La p [ ... ]

Llegir més

El Cargol 932

Penedès Guia

Cellers de la DO Penedès

El Santoral de la setmana

Dijous dia 20
Sulpici, Oda
Divendres dia 21
Anselm, Silví
Dissabte dia 22
Caius, Soter, Agapit I
Diumenge dia 23
Jordi, Gerard, Adalbert
Dilluns dia 24
Fidel, Gregori, Benet, Pere Ermengol
Dimarts dia 25
Marc, Ània, Calixta
Dimecres dia 26
Isidor, Anaclet, Marcel·lina 

El santoral de l'any>