el cargol

Magazín del Penedès

Economia

El Penedès uneix esforços per ser un territori que produeixi de forma més ecològica i saludable

Una vintena d’entitats del món empresarial, acadèmic i de l’administració pública han unit esforços en un projecte en comú per aconseguir que el Penedès sigui més sostenible. El projecte, titulat Penedès Sostenible i Saludable, es va presentar dimarts a l’auditori de Vinseum de Vilafranca. Contempla tres grans eixos: clima i aigua, que inclou reptes per combatre el canvi climàtic; productes saludables, per potenciar una producció més ecològica i saludable; i territori 4.0, per treballar en un ús més eficient a través de les noves tecnologies.

Dins del Penedès Sostenible i Saludable es troben tres projectes. El més important és el de les varietats resistents, amb el qual es vol evolucionar les varietats autòctones creuant-les amb d’altres de resistents a malalties com el míldiu i l’oïdi i, també, al canvi climàtic. D’aquesta manera, es podria reduir la quantitat de productes fitosanitaris que s’aboquen actualment a la vinya per preservar-les de malalties. Segons s’exposa al projecte, a les vinyes del Penedès s’aboquen uns 2,5 milions de quilos de sofre i uns 65.000 quilos de coure a l’any.

El següent projecte consisteix en apostar per edificis més eficients energèticament. L’Ajuntament de Vilafranca el durà a terme a l’edifici de l’antic hospital de Vilafranca, que ha d’ubicar part dels treballadors municipals. D’una banda, es vol implementar una tecnologia per climatitzar i ventilar els espais a partir de la renovació de l’aire i, de l’altra, s’instal·larà un sistema fotovoltaic per autoconsum.

Per part de la Mancomunitat Penedès-Garraf, és previst que instal·li una planta de cogeneració d’energia a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) per reduir les emissions de gas metà a l’atmosfera i transformar-les en generació d’energia pel subministrament de la pròpia depuradora. Per últim, el consistori vilafranquí aposta per habilitar una base per a recarregar vehicles elèctrics.

El projecte s’ha presentat al programa europeu FEDER per obtenir la meitat del finançament dels quatre milions d’euros que contempla el seu pressupost. A principis d’abril és previst que es donin a conèixer els projectes aprovats, però segons les entitats participants, “el projecte seguirà endavant”. Per últim, el consistori vilafranquí aposta per habilitar una base per a recarregar vehicles elèctrics.

El projecte s’ha presentat al programa europeu FEDER per obtenir la meitat del finançament dels quatre milions d’euros que contempla el seu pressupost. A principis d’abril és previst que es donin a conèixer els projectes aprovats, però segons les entitats participants, “el projecte seguirà endavant”.

A l’acte han participat el president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Francesc Olivella, que ha destacat que “el Penedès ha de liderar el mercat de vins i escumosos ecològics perquè això revertirà en el territori, que serà més saludable”; la presidenta de la Mancomunitat Penedès-Garraf, Rosa Huguet, que veu necessari “apostar per les energies renovables”; l’alcalde de Subirats, Pere Pons, que ha remarcat que “malgrat que el paisatge sigui canviant, hem de ser capaços de conservar-lo”; el president de la DO Penedès, Josep Maria Albet i Noya, que ha defensat la necessitat de “fer camí cap a una viticultura ecològica”; i l’alcalde de Vilafranca del Penedès, Pere Regull, que ha afirmat que en un futur proper “qui entri al Penedès haurà de ser conscient que està en un territori sostenible que elabora productes saludables. Això s’ha de traduir en més qualitat de vida, però també en negoci, però primer cal saber-ho vendre”.

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

El Castell de Subirats acollirà un taller de música medieval durant l'abril
El Castell de Subirats acollirà un taller de música medieval durant l'abril

En el marc de la celebració dels 1.100 anys del Castell de Subirats, l’Ajuntament de Subirats ha organitzat un taller gratuït de música medieval titulat “Coneix i gaudeix... la música mediev [ ... ]

Llegir més
Conferència sobre alimentació i càncer colorectal, a Vilafranca del Penedès
Conferència sobre alimentació i càncer colorectal, a Vilafranca del Penedès

La junta local de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) de Vilafranca ha organitzat una conferència divulgativa titulada Alimentació i càncer colorectal: com protegir-nos des de dins [ ... ]

Llegir més
Can Pepitu’s acollirà aquest diumenge una gran calçotada amenitzada per dj’s de Màxima FM
Can Pepitu’s acollirà aquest diumenge una gran calçotada amenitzada per dj’s de Màxima FM

El restaurant Can Pepitu’s, ubicat a l’Avinguda Verge de Montserrat, 15 del polígon industrial de Sant Pere Molanta, i Màxima FM organitzen per aquest diumenge una gran calçotada.Cada any l [ ... ]

Llegir més
Els Bordegassos de l’Alt Penedès tornen a guanyar el JOVERD
Els Bordegassos de l’Alt Penedès tornen a guanyar el JOVERD

Els Bordegassos de l’Alt Penedès van tornar a guanyar la vuitena edició del JOVERD, un certamen adreçat a centres de secundària, que es va celebrar el passat dissabte a Cal Figarot i en el qua [ ... ]

Llegir més

El Cargol 928

Penedès Guia

Cellers de la DO Penedès

El Santoral de la setmana

Dijous dia 23
Josep Oriol, Toribi
Divendres dia 24
Agapit, Simó, Catarina de Suècia
Dissabte dia 25
Encarnació, Ireneu, Humbert
Diumenge dia 26
Brauli, Màxima
Dilluns dia 27
Alexandre, Rupert, Lídia
Dimarts dia 28
Guntram, Sixt, Doroteu
Dimecres dia 29
Ciril, Eustaci, Beatriu

El santoral de l'any>